Microcontroller 8-bit Atmel 89S51/52

1.   jom belajar mikropengawal.


konfigurasi pin pengawalmikro 8051


litar asas mikropengawal ini.

crystal boleh guna 11.059 MHz, atau 12MHz. bina litar di atas dulu. pasni kita tgk sambungan untuk download program dari pc lak.


ni litar untuk sambungan 8051 ke pc untuk download program..... software 8051IDE dan isp-30a. Kalau masa download keluar error no response, ada masalah samada pada kabel ke printer port, ic bukan jenis 89s51/52, sambungan dari kabel ke kaki ic pin 6,7,8,9. Cek semula perkara2 di atas. KAlau kabel panjang sangat pun akan keluar error juga. Pastikan kabel tu pendek dalam 60cm ok la.

ni board yang dah siap. Nak cantik lagi kena pandai susun komponen. Letak rapat-rapat. Pakai stripboard pun boleh. Tapi jaga2 soldering jangan sampai short. Masukkan supply 5V pada pin40 dan GND ke pin 20. Pastikan voltan pada reset (pin 9) 0V, bila suis RESET ditekan, voltan akan naik ke 5V. Pin 31 mesti sentiasa 5V. Pada pin 18 dan 19 juga mesti ada voltan yang rendah (1-2V). Kalau takder maknanya sambungan kat pengayun, kapasitor ada masalah. Ataupun pengayun rosak.


ni kabel untuk download menggunakan printer port (db25).

 Program pakai assembly. ada software yg bg program dalam C. Tp dia akan convert ke hex file gak. Hex file tu kita download ke IC. X kesah bahasa pa kita guna.

Untuk litar sambungan dengan double 7 segment dan aturcar klik sini.




bc547

relay to bc547


relay to micro controller
Berikut adalah litar relay untuk disambung kepada output microc. Boleh guna 2n2222a, bc547. Semua litar diperolehi dari google image search.

2n2222a pinout

2n2222a pinout


Untuk belajar mengaturcarakan pengawalmikro ni guna assembly language boleh la ke sini.

relay pinout connect to motor




2.   LINE FOLLOWER ROBOT USING ATMEL 89S52

Photobucket
Pandangan Belakang
Ini robot line follower pakai LDR sebagai sensor yang aku buat. tp gila2 skit, slow je, kalau laju terbabas la.
 
Photobucket
pandangan atas

 

   
Photobucket
Pandangan sisi




Konsep yang digunakan pada sensor, kena tambah LED je. R tu ganti ngan petentiometer, perintang bolehlaras.

Litar relay untuk control motor.
Build Your Own Transistor Based Mobile Line Follower Robot (05)

Litar lengkap yang x guna microc rujuk rajah di atas.





3.   RC SERVO MOTOR



Also known as “closed feedback” systems, Servo motors come with a control circuit, which senses if motor mechanism is in desired location and if not it continuously corrects an error until motor reaches the proper point. Servo’s usually come in small plastic packages like the following, but keep in mind there is a whole system inside; motor itself, gears and motor driving and control circuit.
Servo’s usually have great torque because of their gearing. The motor speed decreases, but their torque increases, allowing them to drive high loads. The closed feedback loop mentioned earlier is actually an internal potentiometer that is connected to a mechanical shaft to sense the angle of turn. The signal from the potentiometer provides data to the control circuit to ensure the motor is at the desired angle.
Most servos are designed to operate within a limited range, e.g. 90° or 180°, but can be modified for continuous rotation. This accurate control of rotation and torque thanks to the gearing makes the servo a great device to include in any mechanical-robotic type project. Most servo’s operate from 4.8 to 7.2V DC.
Servo control signals
Servo motor shaft is positioned with pulse width modulated signals (PWM). So all servos comes with three wires (Power, Ground and Control). Usually in hobby servos with rotation angle 90° signal width vary between 1 and 2ms. If pulse is more wide rotation continues until reaches mechanical limits. This signal is applied to the control line of the servo. Refer to your datasheet for more information, but for the example of servos in this tutorial, our servo has a maximum rotation of 180° and operates with a control signal from 1mS to 2mS.


With this in mind, a signal with a 1.5mS high pulse will tell the servo to go to half way, or a signal at 2mS will make the servo go to 100% deflection. This signal must be sent to the servo once every 1/50th of a second (50Hz), allowing your program to perform many other functions in between. Some servo’s have different pulse requirements for different angles, but most common RC Servos will operate from 1mS to 2mS.
Once a servo is in position, the potentiometer feedback to the servos internal control circuit will ensure that the servo does not drift from the desired position, (providing they are refreshed with the position every 50Hz or 20mS), if there is too much time between the control signals, the servo will drift, and to fast a signal will make the servo chatter. Refer to the datasheet for your servo’s optimal refresh rate.
Servo’s have 3 wires, each will be for; +Ve supply, -Ve Supply and Signal.
One thing to keep in mind is that servo’s generate a lot of noise in your circuit. This can lead to very inaccurate timing and strange things happening. To help stop this, be sure to have a large capacitor (around 100uF) near the output of your servo’s +Ve supply, and a 0.1uF Tantalum capacitor as close as possible between the MCU’s +Ve and -Ve pins. Optoisolators are great for isolating circuits from each other, and could be used to great effect with servo’s.

Circuit Diagram for servo motor

servo tester on board

Sambungan dan Program servo motor menggunakan Atmel 89s51/52

Servo motor ada 3 wayar, samada hitam, merah dan putih atau coklat, merah dan oren. Merah utk 5v, hitam/coklat untk gnd dan putih/oren untuk data pwm dari mikroc. 

Sambungan pada port 0.0 pin 39, kalu sambung ke port 2.0 pin 21 kena pasang network resistor sperti di port 0.

Aturcaranya:

          ORG  0000H
        LJMP BEGIN ;JUMP TO MAIN PROGRAM
      

BEGIN: 
        
       jnb      p1.0,left                      
        jnb     p1.1,right
       
        jmp     begin

left:   mov a,#30
left1: setb      p2.0                       ;suis di port 1.0 utk gerakkan servo  ke kiri
        setb    p0.0
        mov     r7,#10
        call    delay5
        clr     p2.0
        clr     p0.0
        mov     r7,#19
        call    delay   
        djnz   a,left1     
        jmp     begin

right: mov a,#30                        ;suis di port 1.1 utk gerakkan servo ke kanan
right1: setb      p2.0
        setb    p0.0
        mov     r7,#1
        call    delay5
        clr     p2.0
        clr     p0.0
        mov     r7,#19
        call    delay        
        djnz   a,right1    
       
        JMP     BEGIN

 ;---------------------------------------------
delay:  mov r2,#200 ;2 cyc
delay1: nop ;1 cyc
        nop ;1 cyc
        djnz r2, delay1 ;2 cyc consume 230x4 + 2 instr cycles=922 cyc
        djnz r7,delay
        ret

delay5:  mov r2,#130 ;2 cyc
delay15: nop ;1 cyc
        nop ;1 cyc
        djnz r2, delay15 ;2 cyc consume 230x4 + 2 instr cycles=922 cyc
        djnz r7,delay5
        ret


        END

selamat mencuba

INFRA RED SENSOR


Tanpa objek, keluaran pada Vout <1V

Ada objek, keluaran naik kepada 2V

Litar yg digunakan di atas


Yang putih tu transmitter, yg hitam receiver


Selamat mencuba......


Temperature Sensor



Apabila suhu meningkat, bil LED yg menyala akan bertambah.

temperature meter circuit diagram

LM35 - pengesan suhu
Selamat mencuba


PIC circuit

My first PIC circuit to blink the LED at portB. Using PIC18F458, program from MPLAB IDE in C language. Download to PIC using LEAPER 48 ROM PROGRAMMER.

PIC CIRCUIT

ROM PROGRAMMER SOFTWARE

MPLAB IDE
 and the video........or here

pic board
relay board
DTMF board

16 ulasan:

  1. salam tuan tanah... :D
    saya ade projek nak gune Microcontroller 8-bit Atmel 89S51/52 nie.. tumpang tanyer kat ner leh dapat...x tau nak beli kat kedai mane

    BalasPadam
  2. kat butterworth, kg benggali. kt tmpt lain x tau la.

    BalasPadam
  3. dekat line follower robot tu kalau guna output relay pada sensor tp guna relay tu untuk input kepada microcontroller pakai litar yang sama boleh ke?

    BalasPadam
  4. salam..nk tnye skit la..servo motor tu le x angkat aluminium yg berat dianggarkan dalam 500 gram??sbb sye wat projek tajuk smart parking..

    BalasPadam
    Balasan
    1. setakat 500gram xdak hal la........tp sy blom cuba la. Ada cikgu sekolah buat projek nk angkat wiper dr cermin kreta pun pakai servo motor ni. jd ke x, x tau la, dia x habaq pun.

      Padam
    2. tgk torque motor(daya kilas @beban yg dia leh bawak) sbb setiap motor ada torque dia sndiri... leh tgk data sheet motor... kalau xda leh test... tp nak test tu cara dia susah skit.

      Padam
  5. slm.. nk tnya.. kalau kami nk wat projek yg trasfer data dri pc ke mirco c bole gune penyambungan serial port mcm yg atas tu bole ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada cara lain. Pakai printer port gak. Sambungan jer lebih sikit. Cuba search kat google, pc interfacing microcontroller.

      Padam
  6. umm lebih mcm ne ek? saya kurang tau sgt psai interface nie.. ade x litar yg simple je tuk interface pc to micro c nie?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena search kt google la. boleh pakai printer port atau com port.

      Padam
  7. salam....mana boleh dapatkan transistor LM35...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau di sini kat butterworth nuu....kg benggali dekat balai polis butterworth nak pergi ke jeti...........

      Padam
  8. Salam tuan. macam mana kalau kita nak buat alat yang kalau kita cucuk kat soket rokok kat dalam kereta tu dia akan terus baca doa naik kenderaan? Tuan ada idea atau litar dia tak?

    Tk.

    BalasPadam
    Balasan
    1. guna fm modulator la. simpan file mp3 bacaan doa tu dalam usb. tansmit ke radio. kena on radio dulu la ikut freq fm modulator tu. boleh simpan doa2 lain dan bacaan alquran sekali. xyah buat beli jer

      Padam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...