DO IT YOURSELF (RECYCLE)

LED REAR LIGHT

Menggantikan bulb lampu belakang motosikal yg dah terbakar dgn lampu LED daripada lampu lip-lap raya.



Setiap 1 LED disambung kepada perintang 1Kohm. 3 LED warna merah, 3 LED warna biru. Lampu belakang warna biru, bila brek warna merah.
2 LED disambung sesiri dengan perintang 360 ohm pun boleh gak




































VOLTAGE STABILIZER (VS)
Jimat Minyak
Jimat petrol



like my facebook pages 
ms-my.facebook.com/JimatLetrikJimatMinyak









Voltage stabilizer motosikal
Siap solder

Testing. PASS!!!
Dah dipasang pada ZXR 250, x tau lagi apa kebaikannya setakat ni.


Voltage stabilizer kereta


DAH SIAP

Jumlah kemuatan kapasitor adalah 50,300 mikrofarad. Iaitu 5 x 4700uF 50v, 2 x 6800uF 25v dan 6 x 2200uF 50v.
     Sambungan seperti litar tetapi diod high amp x digunakan dan fius adalah fius plug 13A. Led dan perintang tu sebagai penunjuk. X pasang pon x pa. Dah siap masuk kotak dan dipasang pada kereta Toyota Unser. Nanti saya akan maklumkan kesannya.  (update: respon dari tuan keta unser: rpm lebih rendah utk kelajuan sama, minyak jimat sikit dari sebelomnya. Baru sehari pasang)


Selamat mencuba.                                                                                                  

Ini yg terbaru menggunakan kapasitor 6800uF 25V x 8 biji. Jumlah kapasiti = 54,400uF. Kecik sikit boleh muat dalam kotak disket je. Bakal disambungkan kepada kereta kancil auto 850.
( update: respon dari adik ipar yg guna kancil 850 manual : jimat minyak dan pick-up lebih, baru 3 hari pakai)

Yang terbaru, modifikasi yg di atas kerana x dak apa apa kesan kepada pemanduan


6800uF x 4, 3300uF x 1, 2200uF x 7, 1000uF x 5. Jumlah kapasiti =  50900uF.
Untuk balik kampong raya ni boleh la test jimat minyak ke x.

Antara kelebihan bila menggunakan vs ni:

1. meningkatkan kualiti pembakaran petrol
2. menjadikan voltan lebih bersih
3. membekalkan kuasa sokongan utk sistem audio, power window
4. pecutan lebih lancar, pick-up lebih
5. lampu lebih terang
6. senang start
7. air cond cepat sejuk dan lebih sejuk dan tak menggangu kuasa enjin bila dihidupkan
8. rpm lebih rendah utk laju biasa

Kapasiti adalah berbeza-beza mengikut jenis kenderaan. Utk moto, 20000uF ke atas, kapasitor 16v, zxr aku guna 35000uF, 16v, kereta 50000uF ke atas, 25v, (16v pon buleh), utk lori dan lebih besar kena lai tinggi, 700000uF ke atas, 35v or 50v.

Kos bg moto mencecah RM20, Keta RM50. Itu kos brg spt kapasitor, kotak, fius x termasuk soldering. VS yg byk dijual di pasaran menggunakan beberapa biji kapasitor jer tp harga mahal. Kalau buat sendiri lg murah. (update: member bawa wira 1.5 manual  dari Shah Alam sampai kepala batas Penang. Terperangkap dalam jem selama 40 minit sebab ada kemalangan maut di Lembah Beringin.........minyak cuma RM50, bawa sampai 140km/j, pickup lebih power)



vs utk lori.

voltage stabilizer utk lori. kena guna capacitor 35v or 50v. 25v x berani nak try. takut meletup. heheheh

update 24/11/11

Setakat ni kenderaan yg dah pakai vs ni dan dah bagi respon positif adalah:


estima
perdana auto
unser petrol/ngv
innova
honda city auto
avanza
exora
myvi A/M
viva
kancil A/M
proton saga
wira
 iswara
mitsubishi lancer lama
satria neo
persona
waja Auto

Motosikal:
zxr250
zzr250
demak dmx150
lc135
ex5
wave
ego
kriss
fz150i

lori ais




fuel consumption KANCIL AUTO 850.
UPDATE: Minyak Rm30.79 (16.2L) sejauh 268km. 1km guna 11.5 sen sahaja. Jimat ke x?



voltage stabilizer yg diguna pada kancil auto 850
 
















tester
Gambar di sebelah menunjukkan voltage stabilizer tester. Lampu merah utk 20000uF menggunakan 1000uF+2200uF+3300uF, hijau utk 30000uF menggunakan 6800uF+4700uF. Suis selector utk pilih keadaan led merah, led hijau. Suis tekan tu utk tambah ceramic kapacitor. Tujuan adalah utk merasai perbezaan kesan keatas kereta  3 keadaan iaitu 20000uF capacitor kecil, 30000uF kapasitor besar, dan dengan seramik atau tidak.






Hasil:
4700uF(sebiji) 16v : 230km, RM32.30 = 14sen 1km
6500uF(1000uF+2200uF+3300uF) 25v: 219km, RM26.81 = 12.2sen 1km
20400uF (1000uFx5+2200uFx4+3300uFx2):231km RM29.08 = 12.5 sen 1km
tanpa voltage stabilizer : RM 25.36 176km = 14.4 sen. 1km  
6800uF sebiji: RM27.32 206km = 13.2sen 1km
10000uF (1000uF 16v,2200uF 16v, 3300uF 16v, 4700uF 16v): RM26.70 211km=12.65sen 1km


Jimat Letrik

Projek terbaru adalah menghasilkan alat utk jimat elektrik. Menggunakan kapasitor AC mesin basuh, 16uF, 450VAC dan lampu penunjuk jer.

Boleh cuba tp atas risiko sendiri la yer.

Baru test, x tau lagi jimat ke x. Tunggu bil letrik sampai la.

Dah siap


test


Bil dah sampai. Bulan lepas RM20 jer. Bulan ni bil jadi RM30. X jimat lagi, banyak lg ada.
Test lagi, buang lampu jer. Tgk bil bulan depan pulak.

Litar di atas x berjaya menjimatkan elektrik. Ada litar baru telah diperolehi. Selepas 5 kali ujian dilakukan dan gagal, akhirnya berjaya juga. Tp masih dalam ujian, menjimatkan ke tidak.

Bulan Mei Rm26.60, 122 kwj. Bulan jun Rm???????, ????kwj.


gagal lagi

dalam ujian. result: jimat 16%












dah siap.

sebelum selepas

sikit jer lg.....kalu x free













akhirnya ....x kena byr......fantastic lah....
Penggunaan elektrik pada bulan mei selama 29hari adalah 122 kwjam. Pada bulan jun cuma 109 kwjam selama 33hari slepas menggunakan alat di atas.
selepas guna alat 1.5uF

Update 28/09/12 : Gambar2 yg diambil semasa mengukur arus pada masukan life pada papan meter menggunakan clamp meter.

selepas guna alat 16uF

sebelum tanpa alat


tester.
Akan berada di pasaran tidak lama lagi. Harga dicadangkan RM129.90 sahaja !!!!!!!!!!!!





update: 2 okt 2012:
 



dapat diminimisekan akhirnya.

update 27/5/16

Kad Jimat LA Saver









Simple Led Flasher

Kalau ada sesapa nak buat lampu klip2 paling simple boleh buat litar ni. Aku dah cuba dan berjaya. Kelajuan kelipan boleh diubah dgn mengubah nilai kapasitor.


siap


berkelip2 tu

litar










Rokok Elektronik modify

siap

inside

clear view









Ni la rupa rokok elektronik yg dah diubahsuai dari rupa asal.

rokok asal

Lavatube Low Resistance Atomizer Cartomizer
bahagian pemanas cecair nikotin (atomizer)
Dah 4 batang aku pakai (design asal) semua rosak bila jatuh. Sebabnya dia guna suis yg sensitif sgt yg akan on kan bateri (yg warna putih tu) bila kita sedut jer. Jadi bateri dah x leh pakai. Sedut2 pun x on2 jugak. So aku tukar pakai suis. Tekan, 1 2 saat isap, lepas suis. Jgn lama2 sebab bateri energizer tu mau terbakar mulut. Kalau pakai bateri biasa x pa la. Poweer kurerng skit.

Rokok design baru ni aku guna pemanas nikotin tu, gam kan pada kotak, suis pun gam kat atas. Kotak lak muat2 letak bateri. Katrij nikotin tu aku ada berlambak. Pemanas atau atomizer tu pun murah jer, rm5 + shipping rm6 kot. Kat lelong.com.my  ada jual.

Bateri energizer ni Rm9.50 sebiji. Dah guna 5 hari duk power lagi. Kalu nak jimat cuba beli recharge punya. Bateri + charger = Rm 90 kot....

Yang saya pakai ni jenis murah. Yg mahalnyer jenis clear 2. Macam shisha baunyer. Wanggiiiii,,.......

Update 25/6/15


E cigarette DIY



Dtmf Decoder

Mesti anda tertanya2 apa fungsi litar ni....Litar ini digunakan utk mengaktifkan relay dengan menekan butang nombor pada telepon. Jadi, kita dapat menghidupkan alat2 letrik yg telah disambungkan kepada relay sebagai suis pada jarak sgt jauh selagi ada isyarat telekomunikasi x kira la celcom, maxis, digi dll.

litar yg digunakan


Tone dtmf itu datang dari earphone jack pada henset. Keluaran 1010 adalah bergantung kepada nombor yg ditekan. Setiap nombor akan mengeluarkan bunyi dgn frekuensi unik.....Ic dtmf akan mengenalpasti frekuensi tersebut dan mengeluarkan keluaran binari mengikut nombor yg ditekan.

frekuensi unik nombor pada henset













Bila no 1 ditekan keluaran adalah 0001
           2                                      0010
           3                                      0011
           4                                      0100
           5                                      0101
           6                                      0110
           7                                      0111
           8                                      1000
           9                                      1001

Relay (alat letrik) akan hidup apabila keluaran adalah 1.

Saksikan video utk lebih faham.......





Cara menggunaknnya adalah dengan memanggil henset yg telah disambungkan kepada litar dtmf. Henset mesti diset kepada auto answer (music stand or wireless car kit or headset), tekan nombor utk mengaktifkan mana2 relay.....

Selamat mencuba

DIY Power Bank

 Power bank amat diperlukan bila bateri hp anda dah tak power, xleh tahan lama la tu. Atau anda akan berada outstation, dlm utan yg xdak bekalan letrik utk tempoh lama. Nak beli power bank pun kena tgk gak. Kalu setakat boleh cas sekali jer baik x payah...biar le boleh cas sampai 4 5 kali kan kan kan...

Power bank tu pulak nak kena cas dulu gak. Kalu x, xder guna gak. 

Utk menyelesaikan masalah ini, ada 1 lg power bank yg lain dari power bank yg dijual dipasaran la ni tp kena buat sendiri sebb xdak juai....hheheheh. Jom kita buat sama.

Power bank ini lebih sesuai dipanggil emergency power bank sebab dia menggunakan bateri pat segi 9v yg ada di jual di kedai2....

Rupa litar dia macam ni....



Berapa kali buleh cas bergantung kepada kuasa bateri 9v tersebut. Jd buleh la buat litar ni dan beli bateri 9 v byk2. Hehehhe......Lagi bagus kalu pasang diod pada keluaran ke usb tu. Macam nih...

emergency usb cajer



CHARGING
Guna zener diod, kecik ringan murah cepat
cas guna bateri 9v

guna zener diod sebagai regulator
Untuk dapat arus lebiih tinggi utk cas, nilai R mesti rendah, <20ohms, >1.5watt. Zener diod >5.6v, >1.5W.

Atas permintaan cik suhaimi, ni dia litar lengkap....



Forward Reverse switch

Untuk menggerakkan kedepan dan kebelakang, kita perlu tukarkan polariti dari bateri ke motor. Dengan menggunakan suis ini dan sambungan yg betul, motor boleh digerakkan kedepan atau kebelakang dgn menekan suis sahaja.

Suis yang sesuai utk operasi ini ada suis on off dgn 6 kaki seperti gambar di bawah.

suis on off 6 pin
Cara sambungan dari bateri ke motor adalah seperti rajah litar di bawah.


Apabila suis di on, moto akan bergerak ke satu arah, bila off moto akan bergerak arah bertentangan.

Suis ini banyak digunakan pada motosikal dan kereta elektrik kanak2.


Selamat Mencuba.




SOLAR BATTERY CHARGER



Video di atas adalah sebuah litar pengecas menggunakan solar panel. Solar panel tu diambik dari power bank yg kononnya akan mengecas telefon tp x mampu sebab arus terlampau rendah. Dari litar ini kita dapat lihat arus cas yg dihasilkan oleh panel solar tersebut hanyalah 3mA pada waktu panas terik (cahara terang). Kalu mendung lagi rendah la, mungkin x cas langsung.

Bateri tersebut diambik dari lampu suluh yang rechargeable. Percubaan ini untuk melihat lama mana solar tersebut akan mengecas penuh bateri tersebut. Apabila cas penuh, bacaan meter amp akan sifar walaupun pada waktu cahaya terang.

Selamat menonton....


Enjin kuasa solar

Alhamdulillah .....akhirnya dapat jugak menggerakkan motor menggunakan tenaga solar. Kalau pasang terus ke solar, motor x dapat gerak kerana kekurang arus yg dibeklkan oleh solar.

Dengan menggunakan capacitor berkapasiti 13000uF, cas dari solar dapat disimpan seketika dan akan melepaskan arus yg akan menggerakkan motor apabila suis dionkan.

Gabungan solar kapasitor dan flash led dan litar transisitor

 Apabila flash led off, solar akan mengecas kapasitor. Apabila led flash on, kapasitor akan discas dan menggerakkan motor. Kadar on dan off ini bergantung kepada led on dan off. Apabila kuasa yg disimpan dalam kapasitor bertambah, motor akan bergerak secara terus.
Cubaan
 Lagi besar kapasiti kapasitor yg digunakan, lagi besar kuasa yg dilepaskan utk menggerakkan motor.
Motor yg menggunakan power dari usb

Lebih besar saiz motor mungkin memerlukan kapasiti kapasitor lebih tinggi utk menggerakkan nya.


Buat PCB guna laminate dan foto paper

Video dibawah menunjukkan cara menghasilkan pcb menggunakan foto paper dan mesin laminate.
Pcb perlu dicuci terlebih dahulu. Litar pcb perlu dicetak pada foto paper. Foto paper dilekapkan pada papan PCB dan dimasukkan ke mesin laminate, diulang sebanyak 5 kali bagi memastikan rajah litar benar2 lekat pada papan PCB.


Selamat mencuba.



188 ulasan:

  1. dah beli Vs dan masih lagi dlm ujian...keta Myvi 1.3 model 2006....akan diupdate...

    BalasPadam
  2. Terima kasih. Jgn lupa update.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mne nk beli bod litar tu ye?

      Padam
  3. update....myvi 1.3 2006...pickup mmg terasa ...gear tukar smooth...cume jalan dekat tak jimat ler sbb tukar gear byk kot...simpan cas byk lps off kunci radio boleh hidup selama 12 saat...audio pn bunyi gemersik sket kalu play CD la....

    BalasPadam
  4. assalamualaikum..
    nak timba ilmu ni,tau tak macam na nak pasang speaker at moto? kira nk dgr lagu terus connect with mp3..
    minta tunjuk ajar..
    assalamualaikum..

    BalasPadam
    Balasan
    1. psg je la kt mn2 pun. cucuk je la wayar speaker kt mp3 tu. mcm tu je kan....x de kena mngena ngn moto pun kan?

      maaf la kalau sy salah faham.

      Padam
  5. Blog yg menarik...ilmu yg menarik...

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih. kalu ada pa2 nk dikongsi boleh la bgtau....

      Padam
  6. Nak tnya yg mane jimat, amp rendah ke amp tinggi. Kapasitor yg dipakai 2 240 ke 415

    BalasPadam
    Balasan
    1. bergantung kpd barang elektrik yg dipakai. kalau barang (contoh yg guna motor) guna arus 1A, tp supply x cukup, barang jadi panas, jadi akan ambik masa lama so bil naik, tp bila dapt arus cukup, kejap jer dah siap, lebih cekap so bil kurang la.

      kapasitor 240 pun buleh 450 pun buleh...

      Padam
  7. SANGAT MENARIK! TERUSKAN LG

    BalasPadam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  10. saya dok permatang pauh ja. Ttg produk tu....jimat 30% berdasarkan maklumbalas pembeli la. Tp ada gak yg turun2, yg naik lg pun ada. Jadi saya buat byk versi kemuatan ikut bil letrik. Utk bil 40 ke atas sy guna 1uF ja, 80 ke atas 5uF, 100++ 12uF. Sambungan selari. Kapasitor 400 - 450Vac. Pakai sebiji jer kapasitor. Sy bg test sebulan kalu x jadi boleh pulang balik.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy dh buat pemasangan kapasitor selari dgn punca elektrik( L & N) tp tiada perubahan. Adekah litar lain selain kapasitor

      Padam
  11. Salam...kwn ada guna alat jimat elektrik tp diy pny..capasitor 30uf 240v sambung terus kt DB outgoing lps meter tp x berjaya la..bleh komen skit x

    BalasPadam
    Balasan
    1. tgk bil letrik brp. 30uF sy x pernah buat. Abis tinggi pun 25uF, tu pun kalu pakai air cond 2 3 bijik....sy pakai yg 400-450vac punya kapasitor. Ada kawan pakai yg 10uF 240Vac. Dia kata ok, sy x pernah cuba.
      Jimat ke x bergantung kepada peralatan letrik yg diguna, byk mana bil, kalu kena gayanya baru jimat....

      Padam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. WSLAM.....tapi sebelum masuk capasitor sy ada guna mcb 6 amp utk safety...
      Saya akan cuba apa yg saudari cadangankan,terima kasih bagi pandangan....

      Padam
  13. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih kerana sudi berkongsi...

      ALat ni sy buat ada beberapa versi la. Ikut kegunaan elektrik di rumah. Kalu bil RM 150 ke atas ada ekon, sy pakai 25uF, kalu x pakai ekon sy guna 10uF jer. Utk bil RM80, guna 5uF jer. Utk bil lebih rendah pakai 1uF dah ler.

      Saya x pakai pcb, cuma sambung kaki2 pakai connector jer.

      Sepatutnya bila dipasang alat ni, bila ukur arus pakai clamp meter, arus akan jatuh la. TP yg saya pakai arus lagi naik. Sy pakai jugak, ada penjimatan gak.

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    3. kotak to sebenarnya di recuycle dari kotak adapter yg dah rosak...hehehhe
      sy x tau la capacitor mesin grinder ka, wash machine ka...main beli jer....Utk 16 n 25uF sya guna yg bullat putih, utk 12uF ke bawah sy guna yg kotak hitam tu....
      Harga sama gak...sy beli di butterworth, kg benggali....kedai elektronik guan sing hing....

      Padam
  14. salam tuan
    saya berminat dengan alat penjimat elektrik tuan.
    utk pengetahuan tuan bil elektrik saya sekitar 150-200 sebulan.
    denganpenggunaan air cond,tv,peti sejuk kipas dan sebabaginya.
    mohon jasa baik tuan bagi no fon utk saya hubungi tuan bg tujuan pembelian alat tersebut termasuk alat vs untuk kereta kancil 660 (a) dan kia caren (a) 1.8 saya
    emel saya di dont63@gmail.com dan no fon saya 0108091766
    tahniah kerana tuan dikurniakan kebolehan mencipta....saya kagum dengan ilmu yg tuan ada
    terima kasih

    BalasPadam
  15. Terima kasih. Sy akan hubungi sedara...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh whatsapp sy alatan penjimat elektrik rumah. Sebelum guna aircond bil elektrik sy sekitar RM25 - RM40, selepas pasang aircond jadi RM60 - RM100. Sy dok umah servis apartment

      Mad - 0165670165

      Padam
  16. salam tuan.
    saya berminat dengan alat jimat elektrik.
    bil saya dlm lingkungan rm600.
    lokasi pokok sena, kedah.
    emel saya azrai.smartl@gmail.com
    hp. o1341721o2

    BalasPadam
  17. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada. Sy x ambik kira pun +- berapa.....boleh la tu....

      Padam
  18. As salam Saudara Noazri....

    blh x saudara cadangkan penggunaan kapasitor yg sesuai utk bil rumah saya dlm lngkungan rm80-rm110 sbln. skang saya guna kapasitor 20uF 250v dan 35uF250v. bil mcm x de kesan sama je....blh tlg bg cadangan pnggunaan kapasitor yg sesuai utk bil umah saya....terima kasih

    BalasPadam
  19. lg satu saudara noazri..blh email pd saya tentang cara2 nk buat vs. saya tgk dlm blog saudara ni, saya x berapa faham. blh saudara terangkan litar vs ni & penggunaan kapasitor utk kereta jenis wira,iswara dan sbgnya....terima kasih.

    BalasPadam
  20. lupa lak....ni email saya PCBTRUE@GMAIL.COM

    BalasPadam
    Balasan
    1. utk bil 80 ke 100 tu cuba yg 5uf atau 10uf dah la.......tu tinggi sgt...

      ok. sy emel...

      Padam
  21. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    2. terima kasih sedara. Ilmu yg sgt berguna. Tgk nanti sy pun nak cuba......

      Padam
  22. salam tuan saya juga berminat dengan power saver tu, berapa harganya dan bagaimana saya boleh memperolehinya terima kasih. h/p saya;0199880242

    BalasPadam
    Balasan
    1. power saver tgh di uji...nnti dah siap sy bgtau...tq

      Padam
    2. Buleh berikan litar cara membuat alat penjimat elektrik ( power saver)

      Padam
    3. Buleh berikan litar cara membuat alat penjimat elektrik ( power saver)

      Padam
  23. salam tuan
    maaf kerana tak menghubungi tuan untuk beberapa ketika.saya uzur dan dimasukkan ke hospital. Mohon jasa baik tuan untuk sms saya semua di 0108091766 untuk urusan membeli VS dan alat jimat elektrik tuan yang terkini tu
    mohon sgt2...
    salam
    uncle don

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg terkini x siap lg....vs ada la..

      Padam
  24. slm tuan..klau lingkungan rm 200-rm 280....so capacitor berapa farad kena guna..mohom TUNJUK AJAR KU SIFU

    BalasPadam
    Balasan
    1. 16uf ke 25uf.....tp kena off bila x byk alat letrik yg on ...mesti pakai ekon ni...on masa on ekon jer....

      Padam
    2. Buleh beri gbr litar cara pemasangan capacitor..

      Padam
    3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  25. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih sudi berkongsi. Banyak betul ilmu dapat.....Insya Allah saya akan cuba.....sy akan post kan hasilnya....

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    3. ada. kecik mcm kotak mancis pun ada....
      tahniah sedara..byk projek tu....teruskan

      Padam
  26. ye btoi pkai ekon 1.hp...tq tuan NOAZRI...insyallah sya try...dlm hiway PLUS kami buh capacitor bank...geram yg 2 ..tpi nk ambik x bolehla..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    2. yg tu ditambah kepada kapasitor power saaver ni. dr segi teori sy x paham sgt, sy tau nk try jer tgk hasilnya.....teori ngn praktikal pun kdg2 lari gak....

      terima kasih...

      Padam
    3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  27. Betulla tu apa yg Najmi kata. Nilai kapasitor yg bsr regangan rendah. Kapasitor yg kecil regangan tinggi. Sy x setuju kl gn kapasitor lbh dr 10uF sebab cara utk menjimatkan letrik xkan berhasil disebabkan kapasitor yg lbh dr 10uF tahap regangan rendah. Jadi kapasitor panas. Peralatan letrik pun blh rosak sebab kapasitor kluarkn cas sblm cukup tahap pengecasan (uF). Pasal kapasitor bank dipasang dgn power saver pun sy stju dgn ulasan Najmi. Dh pnh bt bnyk kali mmg xda hasil lgsg. Okla tu Noazri try bt gak sebb apa yg kita reka cipta kena uji dlu. Tapi mmg x berhasil sbnrny. Tmpt kj sy dlu pakai Mini Sun dgn Power Tune. Sambung kat kapasitor bank tggu bil mai tgk sma ja. 4 bulan try. Last2 buka blk pastu pasang kat soket biasa br ada penurunan bil.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy dah buat mcm najmi habaq tu mmg ada turun bl test ngan clamp meter...
      tunggu bil bulan depan turun dak....
      terima kasih

      Padam
  28. tumpang lalu . . nk beli vs . . utk wira 1.5 . .

    BalasPadam
    Balasan
    1. mesej je kat no kat foro iklan di atas...tq

      Padam
  29. Assalamualaikum.. Nk tny jenama clamp meter tu apa? Sy pakai skrg ni jenama UNI-T. Tapi x brp okla.. Tgk ramai yg pakai mcm sedara noazri pakai tu. Hmmm...yg simbol petir kale kuning kat clamp meter tu utk fungsi apa? Kl blh tlg bagitau hrg skli.

    BalasPadam
  30. xdak jenama pun. dia tulis digital clamp meter jer kt kotak. harga rm35....
    simbol petir tu x tau lak apa fungsi.....sy pakai yg 20A tu ja....
    tq

    BalasPadam
  31. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    2. sy dah buat dan uji. tp utk 4 hari bacaan diambil, sama saja samada guna atau tidak saver tu...
      ada lagi ke tambahan kena buat?
      sy masih lg uji....

      Padam
    3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  32. Menarik!!! Amazing!!! Nsb x beli lg power saver blhla bt sndr. Tgk ulasan kat sini tertambat hati plak nk try bt sndr. Dr mula pny ulasan smp last sy bc hbs. Penerangan dgn perincian yg diulas pasal power saver btl2 bt sy teruja sebb apa yg diulas mudah nk paham. Tapi kl bolehla,,minta noazri, najmi tau sesapa yg bc blog ni tolong bg formula nk kira kapasitor ikut kwh. -cik puteh-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  33. Sy br kat sini. Minta ajar bt power saver yg betoi blh x? Lani dok guna kapasitor yg petak hitam tu. Blh ke? Kl sy on 24 jam blh x? Dok tiru kat utube gn clamp meter check amp kat lampu pendarfluor ms kapasitor on. Berkesan ke x cara ni? Minta pnjls mendlm.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  34. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  35. JomNiaga!!! Dapatkan komisen RM2.00 setiap kali penyertaan ahli baru. Klik http://refer.jomniaga.com/x/freemoney2/

    BalasPadam
  36. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  37. Salam,

    salam tuan.
    saya berminat dengan alat jimat elektrik.
    bil saya dlm lingkungan rm300.

    berapa harganya dan bagaimana saya boleh memperolehinya
    abma_88@yahoo.co.uk
    terima kasih

    BalasPadam
  38. Salam tuan. Saya amat berminat dengan alat jimat minyak kereta. Kapasitor yang tuan guna untuk kereta perlu melebihi 50000uF. Saya pernah buat yang melebihi 20000uF dan dipasang pada kancil tapi bila off suis, enjin kereta seolah-olah semput dan susah dimatikan. Kenapa jadi begitu? Kalau letak 50000uF tentulah rasanya enjin tak akan mati dengan senang bila suis di off. Lagi satu soalan saya, alat tu tuan letak dekat tempat cucuh rokok atau disambung secara selari dengan bateri kereta?

    Terima kasih kepada tuan jika sanggup menjawab persoalan saya ini. Saya amat menghargainya.

    rosli37@yahoo.com.my

    BalasPadam
  39. Assalamualaikum saudara Noazri. Mcm mn dgn ujian power saver? Sy harap tips yg tlh diberikan dpt membantu. Ujian demi ujian dibuat ternyata x sia2. Skrg dh masuk fasa ke 2 pengujian. Sy sasarkan smp bulan ke 5 utk tempoh pengujian. Tggl lg 3 fasa tempoh pengujian yg sy laksanakan. Skrg sy x gn power saver sebb nk tgk bacaan dlm sehari selama sebulan. Jd keputusan tepat blh diperolehi dr jadual catitan sy sendiri mahupun dr bacaan bil yg dikeluarkan oleh tnb. Dlm tempoh ni sy x gn power saver selama 2 bulan (bulan 7-8) slps ni sy akan gunakan semula power saver. Berbanding keputusan bulan 5 & 6 amatlah memuaskan dgn penggunaan power saver yg sy hasilkan sendiri. Harap saudara Noazri dpt memberi maklumbalas tentang hasil ujian yg tlh dijalankan.

    Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waailaikumsalam.....Masa test pakai clamp meter dah turun. Bg membe test kat rumah dia, naik pulak. Saya test kat rumah dgn cara kira bil unit kwj yg digunakan sehari, sy dapat keputusan sama, samada pakai atau tidak....drp cadangan sedara sy nak gunakan kapasitor lebbih rendah dan plug ke soket yg plg hampir dgn DB...bila nk p cari x tau lg....maybe tunggu masuk rumah sendri dulu la...

      Padam
  40. salam saudara,

    saya berminat dengan alat penjimat elektrik yang dicipta saudara. kalau boleh saya ingin buat sendiri dan seetakat ini saya dah berjaya buat vs untuk motorsikal dan dalam proses untuk buat yang kereta pula. kalau boleh saya ingin mendapatkan diagram bagi alat penjimat elektrik rumah. biasanya bil saya dalam rm 40 - 50 sebulan. jika boleh harap saudara dapat emelkan diagram dan alat yang perlu dipakai ke emel saya . aeezaki@yahoo.co.uk. terima kasih.

    BalasPadam
  41. saya nak tahu harga penjimat myk kereta utk perdana v6?
    tlg email irun_khairun@yahoo.com.my

    BalasPadam
  42. mana nak dapat brang2 elektronik ni disekitar selangor dan kl?

    BalasPadam
  43. Salam.bil elektrik saya dalam 200-300.saya nerminat dgn alat jimat elektrik.no saya 0136977016.syahrom.ak@hotmail.my

    BalasPadam
  44. salam...sy nak tahu harga penjimat minyak kereta untuk innova 2.0 dan penjimat elektrik utk bil 200-300.00 sebulan. tlg. emel ramlan 7477@gmail.com. tq

    BalasPadam
  45. Salam...saya nak tau pasal konsep VS n penjimatan elektrik kalu xkeberatan boleh share x cmne die berfungsi.....teoritically lah....

    Kalu paham konsep lg senang nk DIY...so bleh adjust ikut kesesuainan keadaan kereta n bil api rumah...

    Kalu xsilap saya utk penjimatan elektrik tu die adjut power fctor..sila btolkan kalu silap

    Tq

    BalasPadam
  46. Bleh emailkn sya no hp.sya brminat nk beli alat jimat elektrik.jyati73@gmail.com

    BalasPadam
  47. Sya brminat dgn alat jimat elektrik.bleh emailkn hrga n no hp.bill bulanan sya rm160.de econ guna mlm je.dapur elktrik ari2 msak n altan elektrik lain.jyati73@gmail.com

    BalasPadam
  48. apa status alat jimat elektrik yg tuan Noazri Bakhari bt tu? klu dh berjaya sya berminat dgn benda tu.email kt norhayati551@yahoo.com

    BalasPadam
  49. AS-Salam mcm mna tuan Noazri Bakhari dh succes ke alat jimat elektrik tu? k bil sya RM 80 ada guna aircond 1hp,peti sejuk, seterika, water heater,mesin basuh dan alatan elektrik yg lain.saad25.sa@Gmail.com TQ

    BalasPadam
  50. Saya pun nak alat penjimat letrik tu..email me detail rizdevo79@gmail.com

    BalasPadam
  51. saya berminat nak buat VS dgn panduan tuan.mohon maklumat lengkap utk pembelian komponen utk guna di kediaman.please email hairi31@gmail.com,tq

    BalasPadam
  52. Jana pendapatan anda dengan cara paling mudah dan berkesan. Tidak perlu modal! Tidak perlu beli barang! Tidak perlu jual barang! Tidak perlu berjumpa orang! Tidak perlu bercakap panjang lebar!! Ianya mudah, berkesan dan sememangnya TERJAMIN! Anda hanya perlu mendaftarkan diri sahaja di link ini http://bit.ly/1icprZR Kemudian anda akan mendapat link anda sendiri. Tujukan link tersebut diruangan blog anda mahupun orang lain, di fb, tweeter, we chat, forum, chat room dan banyak lagi. Apabila ada yg klik pada link anda itu dan mendaftar, dengan serta-merta anda mendapat mata ganjaran berupa mata wang dollar. INGAT!!! Walaupun ada yang cuma klik pada link anda tetapi tidak mendaftar, anda tetap mendapat poin juga. Ganjaran tersebut akan diberi kepada anda apabila cukup sasaran poin yang telah ditetapkan. Senangkan?? Mudahkan?? Jadi tunggu apa lagi??? Cepat!!!!

    BalasPadam
  53. Assalamualaikum saudara Noazri.

    saya berminat dengan alat penjimat elektrik yang dicipta oleh saudara.

    saya nak buat Charge Phone with a Motorcycle.

    bagaimana gambar rajah litar tersebut..

    BalasPadam
    Balasan
    1. bermint nak beli ke nak buat sendiri.....kalu nak buat sendiri dapatkan kapasitor mesin basuh pastu sambung je terus ngan plug 3 pin....siap. guna plug yg dah siap ngan lampu...

      utk charge phone kat moto kena buat regulator circuit utk drop volt bateri 12v kepada 5v. Pastu sambung ke usb.....ok

      Padam
  54. Salam. En. Noazri. Bleh x email pada saya litar schematic dan komponen yg dgunakan utk voltage stabilizer bagi kereta kancil. Trima kasih tuan. Harap tuan sudi brkongsi ilmu. Rekaan tuan menarik. Ni email sy. mohd.nizam.shah.kharuddin@gmail.com. terima kasih.

    BalasPadam
  55. salaam...berminat la nak beli voltage stblizer tu..nak pkai kt myvi 1.5...syamir.avic@gmail.com

    BalasPadam
  56. berpape value kapasitor sesuai untuk myvi 1.5

    BalasPadam
    Balasan
    1. 4700 atau tinggi lagi, lagi ok....

      Padam
  57. Assalamualaikum tuan.berminat dgn info2 tn. Kalau x keberatan mohon share kat sy scematic diagram & komponen yg digunakan? Pesona Elegance 1.6 auto.. eezy_10@yahoo.com
    Tq....

    BalasPadam
  58. salam,

    Tuan, nak tanye berapa uf kapasitor yang patut digunakan jika 1bulan kita mengunakan lebih dari 1000kwj,

    BalasPadam
    Balasan
    1. 10uf ke atas. sy pernah buat pkai 16 uf dan 25 uf.......

      Padam
    2. Bila pasang kapasitor kat soket paling hampir dgn DB tp takde apa2 perubahan. Nape ye

      Padam
  59. assalamualaikum??en saya berminat dengan litar powerbank en itu tapi saya tidak faham yang perbezaan saiz bateri untuk menggunakan zener diod..satu lagi usb port itu bagaimana saya nak dapatkan,adakah ada jual di kedai elektronik????

    BalasPadam
  60. zener diod tu fungsi utk menghadkan voltan kepada 5v, sesuai utk cas fon la.
    selain beli usb port tu kat kedai letronik, boleh juga dapatkan dari cable usb yg dah x guna, cajer fon yg dah rosak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo.ok.en saya hendak tau zener diod ini ade kelas jadual yg di tetapkan tak untuk brape yg di perlukan untuk supply yg tertentu.contohnye saya hendak guna batteri lampu yang boleh charger tapi batteri ini telan convert kepada lampu plc 2pin 18 watt.jd brpe zener diod yang patut saya gunakan..boleh en membimbing saya cara membuatnye..satu lagi soaln saya tentng usb port itu.macam mne saya nak tau terminal positif n negtif.

      Padam
    2. soalan yg mula tu sy x brp faham.
      nak tau terminal positif negatif pada usb port boleh chek kat google la...

      Padam
    3. macam ini.sy nak guna usb port ini pada baterry lampu suluh yang boleh charger baterry nye untuk dijadikan powerbank saya.lampu suluh ini menggunakan lampu jenis plc 2pin yg 18 watt.jadi berapakah nilai zener diod yang patut saya gunakan untuk menjadikan keluaran usb port itu 5v.Untuk dapat arus lebiih tinggi utk cas, nilai R mesti rendah, <20ohms, >1.5watt. Zener diod >5.6v, >1.5W.(saya kurang jelas pasal yang ini boleh en tlg terangkn tk)

      Padam
    4. sedara buleh guna diod zener yg 5.6v, perintang yg <20ohm tu kena guna yg watt tinggi >1.5w utk dpt arus tinggi

      Padam
    5. ok.en kenapa saya harus guna diod ziner dan perintag.boleh en ajar saya cara kesambungan litar dengan lebih jelas tak.saya masih samar2 tentang litar itu,,satu lagi macam mane saya hendak wiring atas litar itu..adakah saya perlukan litar kosong atau litar yang sudah siap..

      Padam
    6. guna litar yg bawah sekali tu. perintang sebagai pembahagi voltan supaya dpt 5v shj pd diod zener....

      Padam
    7. ok.maafkan saya bnyk brtnya.saya nk tnya stu lg soalan.sy lihat pada yang en yg mngtakan supya guna zener diod itu.knp di stu saya lihat terdapat tiga komponen.jka dua kompnen itu zner diod n perintang.yg stu lg tu komponene apa ya en.jd sy konfius sbb litar last en itu de du komponen je.perintabg n zener diod.

      Padam
    8. satu lagi tu diod...sori lupa.
      diod antara zener diod ke usb

      Padam
    9. maksud en pkai dua diod ke??boleh en lakarkan balek tak litar itu.litar yang full yg ada zener diod.perintang dan diod itu.tolong en saya harapakan en bantuan en.law saya ganti diod biasa itu dengan kapasitor 100 uf blh tak??brape saiz diod yang biasa itu??

      Padam
    10. saya dah tambah litar terbaru di atas. Terima kasih

      Padam
    11. terima kasih tapi saya masih ada soalan.berape nilai diod yang saya harus gunakan?selaen diod ade tak komponen laen yang saya boleh gantikan?terima kasih atas jasa en.

      Padam
    12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    13. diod 1n4001. tp diod no lain pun boleh

      Padam
    14. semua diod ke boleh pakai??law diod laen tak de bg effect ke??

      Padam
  61. en knp tak jd.saya dh ikut sume ayat dan litar en.tp ttp tk jd?sy guna perintang 20ohms zener diod 5.6 v.diod 1n4007

    BalasPadam
    Balasan
    1. Brp volt keluaran? Kalu bwh 5v xleh cas. Kena guna zener 6.2 volt. Keluaran mesti lebih 5v......

      Padam
    2. Brp volt keluaran? Kalu bwh 5v xleh cas. Kena guna zener 6.2 volt. Keluaran mesti lebih 5v......

      Padam
    3. yang tu saya tak pasti lar sebb saya takde multimeter..kalau zener 6.2 perintang still 20 0hms ke tau lagi kurang atu lebih tinggi??.lepas tu pada usb port wayr dua je kan untuk positif n negatif kan..yang tengah antara positif n negatif tu tak sambung apa2 wayar kan just pateri pada board je kan..

      Padam
    4. Perintang sama gak.
      Port usb guna kri knn ja..yg tgh 2 tu x guna

      Padam
  62. Salam en.sy dah buat alat jimat minyak utk motor.ianya ok je masa ujian.tapi apabila sy pasang di bateri motor lampu led n perintang terbakar.nape en.bole jelaskan.tq

    BalasPadam
  63. Salam bro, alhamdulillah sy dh try litar VS tu.. dan kini sy tertarik & berminat dgn elektrik saver tu..boleh tak sy dptkan litarnya untuk dipraktikkan? ini emel saya: bes110@yahoo.com..tq..

    BalasPadam
    Balasan
    1. litarnya sama macam vs gak cuma guna kapasitor ac 400v 5uf utk bil 100 ke bawah, 10uf utk bil 200 ke bawah, 16uf 25uf utk bil lg tinggi.
      selamat mencuba

      Padam
    2. Kapasitor disambung selari dgn live dn natural tp tak perbezaan dlm penjimatan kwh.. Adakah litar tambahan lain utk elektrik saver

      Padam
  64. salam tuan
    saya berminat dengan alat penjimat elektrik tuan.
    utk pengetahuan tuan bil elektrik saya sekitar 150-200 sebulan.
    terbaru bulan may 2014 sen
    banyak RM213,60
    denganpenggunaan air cond,tv,peti sejuk kipas dan sebabaginya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alat yg sesuai utk bil byk tu harga dia RM100 sj tambah pos rm10.....kalu x turun dlm 2 3 bln boleh refund balik...tq...
      jika beminat boleh watsapp/sms ke no 0194446355
      terima kasih

      Padam
  65. Sy berminat utk membuat Voltage stabilizer kereta (Unser), berapakah jumlah kapasitor, jenis. jumlah uF dan Vol ug sy perlukan.bolehkah sy mengunakan kapasitor dgn jumlah uF dan Vol.(50V) yg sama. apakah keperluannya mengunakan kapasitor dgn jumlah uF dan Vol yg berbeza.tlg beri pencerahan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh cuba ja mana2 kombinasi yg saya senaraikan di atas. yg tu semua yg dah sy cuba....

      Padam
    2. Tuan ada jual tak VS utk kereta? Kalau ada sy nak oder 1

      Padam
    3. ada tuan. boleh wasap 0194446355 utk urusan pembelian. Harga rm50 termasuk pos.

      Padam
  66. salam,kapasitor brp UF yg sesuai utk lampu kalimantang?

    BalasPadam
    Balasan
    1. entah...mungkin ada kiraan kot. saya main belasah ja....

      Padam
  67. salam,alat jimat eletrik dah ader jual ke?

    BalasPadam
  68. Balasan
    1. Saya nak beli 1...wassup no 0199447413 atau kol 0199198017

      Padam
    2. sila watsap 0194446355 utk tempahan
      tq

      Padam
  69. salam saudara sy berminat alat vs saudara bleh mimbing sy cara untuk membuatnya atau email kpd sy budakmasam94@gmail.com
    litar vs utk mtor.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sila rujuk litar yg diberikan bawah tajuk voltage stabilizer tu.....sama saja utk kereta dan motor

      Padam
  70. Mcmana sy nak dapat penjimat elektrik tu..bil saya sebulan 500.
    0192709061

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya x pernah buat lg utk bil 500.....utk bil 100 200 pun ada yg jimat ada yg x jimat

      Padam
  71. salam sejahtera tuan..sy berminat dgn voltage stabalizer utk kereta..bleh tuan share skematik diagram untk pasang di kereta persona..email sy ejam8430@yahoo.com

    BalasPadam
  72. Salam, boleh tak ganti bateri kereta atau moto guna kapasitor.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tp memerlukan kapasitor yg kapasiti tinggi. Kapasitor dlm elektronik biasanya dalam unit mikrofarad, utk buat bateri keta kena guna dlm unit farad cth 100farad, 200farad dan jumlah keseluruhan farad pun perlu cukup power utk hidupkan kereta.......
      Sy ada tanya kat kedai elektronik pasal kapasitor saiz farad ni tp xder...

      Padam
    2. Kalau mcm tu kena cari capasitor yang lebih 100 farad la.. kalau kita combine banyak capasitor bagi volume farad meningkat boleh ka. then kalau setakat nak buat untuk moto skuter berapa farad yang diperlukan, kalau bro boleh buat saya nak beli. cod area penang pun boleh. saya dok kat pulau jer..

      Padam
    3. mmg kena combine pun tp x tau lak nak beribu farad baru boleh start motor tu. sy dah cari kat kg benggali butterworth tp xdak....sy mmg berminat gak nk buat experimrent. Ada video dalam youtube tunjuk cara nk buat ni guna kapasitor.
      ada power bank yg dijual boleh guna utk jump start....harga 200 lebih kot

      Padam
    4. ooo mcm tu... takat la ni saya tengok ada juai dalam alibaba.com ja kapasitor yang 100f ngan n200f ni.. Malaysia tak dak lagi kot..

      Padam
  73. Terima kasih cikgu

    BalasPadam
  74. Sy pakai wira 1.5 karburator
    susah start.
    sy pakai 20400 uf sesuai tak?
    Setiap1kapasitor 16v
    kalau lebih dri 16v akn berlaku masaalah tak??

    BalasPadam
    Balasan
    1. sesuai dah tu.
      16v tu maksima voltan yg boleh diberi kepada kapasitor tu. kalu lagi tinggi lagi bagus la. tp kalu kurang drp 12v, boleh meletop....sebab kuasa bateri adalah 12v

      Padam
    2. Bagaimana utk knl psti Kapasitor 10000 uf dan 1000uf berfungsi dgn baik ??
      Sy ad mltimiter tpi tdk thu cra pggunaankan nya..
      Sy guna barang trpakai.

      Padam
  75. Sy ad kapasitor 1000 dan 10000uf bagai mana sy ign thu iya berfungsi atau tdk? Maltimeter sy ad tpi xpndai guna.. Blh tolong ajar kn sy. Sy guna barang terpakai

    BalasPadam
    Balasan
    1. mula2 cas kan kapasitor tu dgn menyentuh kaki positif kapasitor pada terminal positif bateri 9v atau 12v dan terminal negatifnya ke negatif bateri utk beberapa saat. Kemudian pasangkan led dgn perintang 1k. Alih kan bateri, sentuh plak led dan perintang pada kakikapasitor ikut polariti yg betul. Led akan menyla utk beberapa saat menunjukkan kapasitor itu berfungsi dgn baik la.....
      Semoga membantu.......

      Padam
  76. encik sila jawap pertanyaan sy

    BalasPadam
  77. En. Ini memang hebat..jom pakat beli alatan-alatan ini, saya sudah cuba memang terbaik

    BalasPadam
  78. Sy berminat dgn alat jimat minyak dan jimat elektrik ni. Sebenarnya kete sy menggunakan NGV so kete sy mmg dh jimat minyak cuma sy harap dgn alat ini buleh menambahkan lagi pickup kete sy. Sbb bila kita guna NGV pickup kete akan drop.

    Tolong reply di emeil sy nurhannizambarhan@yahoo.com
    Atau number tel sy 010-8711540

    BalasPadam
  79. Slm,vs utk iswara 1.3 brp..

    BalasPadam
  80. Salam, sy berminat utk VS utk kete exora, pls SMS sy 019-3884274. Tq

    BalasPadam
  81. Utk voltmeter blh bt ka??

    BalasPadam
  82. saya berminat vs tuan utk kelisa 1.0 auto.sms saya tuan 0194806085 tq.salam

    BalasPadam
  83. Elektrik stabilezer tu dah dipasarkan ke?

    BalasPadam
  84. askum... ilmu tuan amatlah hebat dan berharga... dimana boleh saya belajar.. saya amat berminat untuk belajae membaiki alat2 elektronik ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun x pandai sgt repair2 ni...
      saya cuma aplikasi apa yg saya jumpa diinternet jer
      maklumat dihujung jari ja.....cari maklumat yg anda minat dan cuba bina sendri

      wallahua'lam

      Padam
  85. sy berminat dengan VS untuk motosikal. berapa kos sekali pos ke terengganu?
    saya paka motosikal modenas ace115.

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya "pakai" motosikal modenas ace115.

      Padam
    2. boleh bos. wassapp ja ke no 0194446355

      Padam
  86. Voltage stablelizer utk kereta mpv spt alphard atau nazaria apakah sama spt litar & komponan di atas? Lazimnya mpv ni guna battery n70 sbb byk guna peralatan dlm kabin.mohon penjelasan. T.kasih atas ilmu tuan..moga jadi jariah...

    BalasPadam
  87. Bil Elektrik TNB rumah teres, apartment, condo/ kedai / office anda melambung tinggi??
    Sy ada buat SERVIS JIMAT ELEKTRIK di seluruh semenanjung Malaysia. Boleh jimat tenaga elektrik 30-50% tiap bulan.
    Sesiapa yg perlu khidmat saya ni, sila WhatsApp / SMS Khai +60133332502 . Memang berkesan, berbaloi & menjimatkan.
    Layari http://selangorshop.com

    Meter utk rumah (single phase) : RM450
    Meter utk rumah, restoran, kedai & & pejabat (three phase) : RM1150

    BalasPadam
  88. Bil Elektrik TNB rumah teres, apartment, condo/ kedai / office anda melambung tinggi??
    Sy ada buat SERVIS JIMAT ELEKTRIK di seluruh semenanjung Malaysia. Boleh jimat tenaga elektrik 30-50% tiap bulan.
    Sesiapa yg perlu khidmat saya ni, sila WhatsApp / SMS Khai +60133332502 . Memang berkesan, berbaloi & menjimatkan.
    Layari http://selangorshop.com

    Meter utk rumah (single phase) : RM450
    Meter utk rumah, restoran, kedai & & pejabat (three phase) : RM1150

    BalasPadam
  89. saya dah terbeli kapasitor yg nilainya 60uF .. apakah kesannya kalau saya guna kapasitor dengan nilai tersebut .. saya fikir kalau besar , ia akan lebih menjimatkan .. apa pendapat saudara

    BalasPadam
    Balasan
    1. tinggi sgt tu.....kena on masa air cond on je lah. Pastikan di off kalu x guna air cond

      Padam
  90. I like to play Clash of Clans and I use http://maxclashgems.com You can get the gems again and again! (a6cxJ)

    BalasPadam
  91. Pm harga elektrik saver. Single phase. Bil rm800 sebulan. Penggunaan water pump 1hp 2biji. Air bloweer 1.5hp 1biji. 01132532338 whatsapp

    BalasPadam
  92. Pm harga elektrik saver. Single phase. Bil rm800 sebulan. Penggunaan water pump 1hp 2biji. Air bloweer 1.5hp 1biji. 01132532338 whatsapp

    BalasPadam
  93. Maaf tuan ....saya baru buat untuk bil 100-200 ja.....beginner la katakan. kalu bil byk tu kena mintak advice profesional la

    BalasPadam
  94. Salam tuan. Masih wat utk Kereta? Sya nak yg maksimum kalo dpt...utk alza...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memadai 10000 ke 50000uF. x perlu besar2. Kena faham jumlah arus yg diperlukan oleh kereta utk berfungsi optimum dan berapa kekurangan yg perlu ditampng oleh kapasitor. Kalu kereta baru x perlu la pakai besar2 sebab bekalan arusnya mungkin jatuh sikit sj. Kereta yg dah lama mungkin la, sbb mungkin byk arus bocor ke tmpt lain.
      Wallahua'lam

      Padam
  95. salam tuan....ade lagi x alat jimat elektrik tu....bil sekitar 120 kebawah...kalo ade...wasap sy...0176994515

    BalasPadam
    Balasan
    1. bos cuba kad LA genius saver. Sy pun dah pakai. Alat jiat letrik dah x buat dah

      Padam
  96. Bos boleh tolong habaq sat kedai2 hat jual komponen elektronik area alor setar?ka jitra ka?

    BalasPadam
    Balasan
    1. maaf tuan. area situ sy xtau plak kedai elektronik dia tang mana

      Padam
  97. Asalamuilakum nak tanye sye nk tukr led 24v kepda 12v blh sye dapt circuit atau video utk utk menbuat pendawaian..

    Blh sye thu nak dpatkan dimmer utk 12v

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...