Rabu, 20 Februari 2013

Hidup Dalam Kekalutan

Masa kecik kalut nak main sampi makan pun lupa, mandi pun nak main air lama2. Makan pun nak main, abis nasik berterabur 1 rumah. Tidur pun nak main lagi, sampai mata dah x larat celik....sampai terlena sendiri....

Masa sekolah kalut nak main gak. Main guli, gambar, tol, aci say, bola, senapang puluh, senapang batang tepuih, gasing, pistol koboi, bla bla bla....Kerja sekolah haram x buat, pi sekolah kena kutil ngan cikgu....Time rehat main lagi......

hamboih hamboih....
Masa sekolah menengah kalut cari glamer. Semua pakat nak tunjuk hebat. Kasut mahal, baju mahal, beg lawa, awek lawa. Basikal lawa, rim krom, bmx lak masa tu la ni ffixie. Kerja ngorat jer tp x dpt2. Mula la belajar hisap rokok, ganja ngan gam baru hebat....mati cepat, mati pucuk cepat, nak buka mata x larat, barang sapa pun x kira dia sebat.

Masa di universiti (dalam duk kalut2 masuk u gak tu) baru tau langit tinggi rendah. Dulu kita dah rasa kita hebat, la kita jumpa yg lagi hebat. Rasa kecik ja. Kalu main2 pakai kantoi 2 3 tahun x abis belajar lagi. DIa dah start kalut duk study, jimat duit, catu duit la. Jalan kaki pun xpa. Makan megi dah biasa, jadi feberet dah pon.

Habis study kalut cari kerja, haram x dpt pun. Buat keja sendiri, mmg x cukup. Mai surat JPA kutip utang, nak byr taik pa.....dia jadi kalut. Org sibuk bekerja, simpan duit nak kawen kekasih hati, kita duk kalut cari kerja lagi. Nak bela anak orang belajar la bela anak tekak sendiri dulu. Org lain dah beranak pinak, kita baru nak start kumpul duit. Kalut kalut.....Kena belajar hidup sendiri, berdikari...baru belajar tanggungjawab, berat  ooooo...

mendung x bererti hujan kan turun...

Masa bujang dia kira nak lepak ja. Tgk tv sampai kul 1 2 pagi. Kalu main internet sampai subuh ler chatting. La ni ada fb pun x macam chatting dulu dia punya ketagih. X pun main game, sampai merah mata, 2 3 hari x tidor. Enjoi enjoi.....Yg ada makwe lak gayut sampai pagi.....spare duit syiling byyk2.....masa tu ada lagi public phone....kalu pakai henset beriban2 la bil.....

Dah kawen, bulan madu.....seronok la. Bila bini mengandung, kalut dah kena ulang pi klinik, cek perut. Masa kecik buleh la pi sendiri, pastu kita la kena bawa. Tanggungjawab....Siap duit nak beli baju baby, susu pampers dan yg sewaktu dgnnya...kalut....

Dah ada anak lagi la kalut, nak hantar bini, anak hantar pengasuh, ke sekolah......perggghhhh....



Sebab tu kita tgk kat jalan org bawa kenderaan kalut semacam.....kena lak ada yg x paham p bawak slow2 pagi2 ni pkai lagi angin la org belakang.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...