Ahad, 24 Februari 2013

Muhammad - teladan sepanjang zaman

Bila kita makan, kita tahu x apa yg Rasulullah makan. Bila kita berpakaian, apakah pakaian Rasulullah. Apabila kita tidur, di mana Rasulullah tidur. Apabila kita beribadat, bagaimana Rasulullah beribadat. Bila kita bergaul, bagaimana Rasulullah bergaul. Bagaimana Rasulullah buat itu ini?

Tp kita sekarang, kalu makan makanan sikit dah mengeluh, x sedap mengeluh, mahal mengeluh sedangkan Rasulullah, kalau xdak makanan pun tak mengeluh tp terus berpuasa sunat. Mengikat batu2 kecil pada perut.       Tiada tilam empuk, air cond, bantal peluk utk tido tp kurang tido utk melakukan ibadat kerana takut kepada azab neraka. Padahal Allah dah menjanjikan syurga.

Mari kita jadikan Rasulullah panduan dalam kehidupan, baik ibadat dan aktiviti lainnya. Rasulullah mengajar kita erti syukur, syukur ke atas nikmat yg Allah berikan x kira la sikit ke byk. Alhamdulillah. Jgn berlebih2 dalam apa perkara sekalipun. Ajak orang buat baik, bersangka baik, jgn sombong, riak takbur dgn apa yg kita ada. Jgn kutuk kekurangan org, kesilapan org tp berikan harapan. Allah maha mengasihani..........
baju Rasulullah

sisa runtuhan rumah Rasulullah








selipar






serban

Sabtu, 23 Februari 2013

Sekularisme


Memisahkan urusan hidup dari agama. Menganggap agama hanya berkait sembhyg,posa zakat haji ja. Sebenrnya Islam adalah cara hidup krana Islam adalah agama lengkap yg merangkumi semua aktiviti dr ibadat hinggalah ke bilik tido tandas, makan minum, soal negara, politik semuanya........

Bila ustaz cerita pasal politik, kita kata ustaz salah guna masjid utk tujuan politik, salah guna alquran utk pepentingan politik. Padahal politik dalah juga termasuk urusan agama. Memilih pemimpin adalah urusan agama. Macam memilih suami gak, kena cari yg cukup amalan seperti solat posa zakatnya, dan cara hidup ikut Islam. Takkan nak pilih yg minum arak, kaki pompuan, taik judi. Adalah menjadi tanggungjawab ibubapa juga memastikan bakal menantunya adalah tergolong org2 yg taat kepada Allah dan rasul, bukan yg kakitangan kerajaan, berkereta dan rumah besor, duit banyak yg menjadi jaminan hidup bahagia dunia akhirat.

Begitu juga memilih isteri, kata nabi pilihlah yg beragama bkn yg cantik saja, keturunan baik2 saja....


Jumaat, 22 Februari 2013

Jom stretching skit...

Lama x exercise, xdan. Jom stretching dah la....

Kita mula ngan kepala. Tolak dagu ke atas, sampai out. Berapa lama ikut suka. Jgn lupa berenti makan, solat. Pastu ke bawah, kiri kanan seperti gambor.....jgn sampai bunyi prak prak...patah tengkuk kang.

Regangan leher
regangan tangan
OK. Tangan plak....silang jari dua belah tangan, tolak ke depan blkg atas dan bawah seperti gambor....









Pinggang pulak. Bahagian paling penting ni. Kena jaga betul2. Buat tiap2 pg selepas bgn tido.
touch bend twist



Pinggang dah siap, kaki la plak.....

kepak ke blkg...
Pastu buat squating lak....
squatting
Buat yg tu dulu.....Lain kali kita sambung lagi...

Rabu, 20 Februari 2013

Berhati binatang

Minggu lepas aku balik kampongg. Bawa anak jalan2 tengok keta korek. Tgh syok duk tengok, anjing lalu tepi. Anak aku dah jerit, ada nada nak nangis dah. Aku paling nmpk anjing paras pinggang, tesirap jantung, bukan darah ker?

Cuba bayangkan, anjing tu baru lalu jer. Belom dia auk, auk lagi. Kena dia tersengih meleleh air liur,  mau meleleh gak air kencing anak aku. Toksah kata anjing la, kucing pun cukup. Nyer cakor muka ikut dan jer....Walaupun kecik tapi keganasan mereka amat terserlah, terutama jika keselamatan mereka terancam.....

Depa takut kat kita, sebab tu depa kena ganas baru manusia takut kat depa balik....

sekadar pertahan kan diri

Cuba bayangkan manusia yg berakal ni tp berhati binatang. Akal x guna dah ikut hati jer....Keganasan mereka akan bertambah berkaali2 ganda berbanding binatang tadi. Manusia mengamuk bukan bila di ancam saja, tp bila disisihkan, dihina, dimaki. Cuma bezanya kegeraman berbentuk keganasan itu dilepaskan tidak kena pada tempatnya. Terutama terhadap benda atau manngsa yg lemah. Bukan utk melindungi diri tp utk melepaskan teknan perasaan terhadap org atau benda lain.


Berbeza binatang, marah manusia dia serang manusia la. X pulak dimakan anaknya kerana itu, kecuali lapor atau feberet dia makan anak.....itulah hati binatang. Mmg dicipta sedemikian, x berakal utk berfikir.

TP manusia yg berakal pun macam xdak akal. Buat apa yg binatang buat tanpa fikir. Ke takleh fikir? Ikut hati gak.

Bila jadi macam tu, teruk lagi kita dari binatang. Malu kat ayam itik belakang rumah....Kalau la depa leh bercakap, mesti tgh mengumpat tuan rumah/reban...

Hidup Dalam Kekalutan

Masa kecik kalut nak main sampi makan pun lupa, mandi pun nak main air lama2. Makan pun nak main, abis nasik berterabur 1 rumah. Tidur pun nak main lagi, sampai mata dah x larat celik....sampai terlena sendiri....

Masa sekolah kalut nak main gak. Main guli, gambar, tol, aci say, bola, senapang puluh, senapang batang tepuih, gasing, pistol koboi, bla bla bla....Kerja sekolah haram x buat, pi sekolah kena kutil ngan cikgu....Time rehat main lagi......

hamboih hamboih....
Masa sekolah menengah kalut cari glamer. Semua pakat nak tunjuk hebat. Kasut mahal, baju mahal, beg lawa, awek lawa. Basikal lawa, rim krom, bmx lak masa tu la ni ffixie. Kerja ngorat jer tp x dpt2. Mula la belajar hisap rokok, ganja ngan gam baru hebat....mati cepat, mati pucuk cepat, nak buka mata x larat, barang sapa pun x kira dia sebat.

Masa di universiti (dalam duk kalut2 masuk u gak tu) baru tau langit tinggi rendah. Dulu kita dah rasa kita hebat, la kita jumpa yg lagi hebat. Rasa kecik ja. Kalu main2 pakai kantoi 2 3 tahun x abis belajar lagi. DIa dah start kalut duk study, jimat duit, catu duit la. Jalan kaki pun xpa. Makan megi dah biasa, jadi feberet dah pon.

Habis study kalut cari kerja, haram x dpt pun. Buat keja sendiri, mmg x cukup. Mai surat JPA kutip utang, nak byr taik pa.....dia jadi kalut. Org sibuk bekerja, simpan duit nak kawen kekasih hati, kita duk kalut cari kerja lagi. Nak bela anak orang belajar la bela anak tekak sendiri dulu. Org lain dah beranak pinak, kita baru nak start kumpul duit. Kalut kalut.....Kena belajar hidup sendiri, berdikari...baru belajar tanggungjawab, berat  ooooo...

mendung x bererti hujan kan turun...

Masa bujang dia kira nak lepak ja. Tgk tv sampai kul 1 2 pagi. Kalu main internet sampai subuh ler chatting. La ni ada fb pun x macam chatting dulu dia punya ketagih. X pun main game, sampai merah mata, 2 3 hari x tidor. Enjoi enjoi.....Yg ada makwe lak gayut sampai pagi.....spare duit syiling byyk2.....masa tu ada lagi public phone....kalu pakai henset beriban2 la bil.....

Dah kawen, bulan madu.....seronok la. Bila bini mengandung, kalut dah kena ulang pi klinik, cek perut. Masa kecik buleh la pi sendiri, pastu kita la kena bawa. Tanggungjawab....Siap duit nak beli baju baby, susu pampers dan yg sewaktu dgnnya...kalut....

Dah ada anak lagi la kalut, nak hantar bini, anak hantar pengasuh, ke sekolah......perggghhhh....



Sebab tu kita tgk kat jalan org bawa kenderaan kalut semacam.....kena lak ada yg x paham p bawak slow2 pagi2 ni pkai lagi angin la org belakang.


Selasa, 19 Februari 2013

Gusti budak...

cctv penyelamat kalu x??????
Main gusti ngan budak, lambung, lempar. Cuma main ngan bapak dia, remuk la muka hang indon oooiii...


Dah banyak hari, buleh kata stiap pagi keluar berita pagi tp aku ttp terlupa nak pos. Pagi ni aku akan menghamburkan kmarahan kat binatang yg bergelar org gaji ni. Nampak sgt mental kacau sampai xdak prasan kesian kat budak. Macam penagih dadah yg tgh stim ingt anak dia ayam kot, pi sembelih.  Nampak anak macam punching bag pi belasah. Berani x bertempat.. Bila akal dikuasai emosi, dunia porak peranda. Yg pelik dan x prnah berlaku pun akan dibuat orang.

Org gaji melayu pun ada gak dera budak. Gila......X buleh jaga habaq la elok2, bukan org duk pakssa hg jaga pun. Org bayar gaji. Bg makan, tmpt tinggal. Puuuiiiihhhh....

Mangsa bapa....

pengaruh x baik...















Patut la ada majikan dulu dera org gaji dia. Mungkin sebab depa ni x leh bagi muka kot. Tp kalu ya pun xkan sampai tara tu. Marah2 gitu dah la.....X suka, tukar la...Ni semua nak bagi serabut belaka. Benda remeh macam tu pun x reti nak hendel. Ceeewaah...


Pengaruh media...

bila manusia berhati binatang

Pada sesapa nak pakai org gaji ni.....pasang la cctv di rumah anda. Biar la harga dia sampai 10k pun, nyawa anak anda lagi berharga......

Aku hantar anak aku kt pengasuh, perlu ka aku psg cctv di rumah dia????????? Atau letak pepijat kat mana2 dlm rumah dia....macam james bond lak....nenek dia Jebon......

Hidup ini satu perjalanan...

Ceewah.....macam masa kita nak mai keja la....Ada yg naik moto, kecik besar, keta kecik besar, lori bas.....Xsemestinya yg laju sampai dulu, lambat kemudian. Itulah takdir, rezeki. Walaupun kita nmpk tp tetap x tau keputusannya. Tuhan yg tentukan segala-galanya. Kita hanya buleh berusaha, berikhtiar. Kita pilih naik moto sebab kita fikir kita buleh menyelit di waktu sesak....tp ada risikonya. Naik keta takut terperangkap dalam jem tp lebih rendah risikonya.....sebab tu Allah bg akal utk pikir dan pilih.....Maknanya kita masih ada pilihan dalam hidup kecuali mati.....Semua akan mati dan tak tau bagaimana, bila dan di mana...

Kita perlukan wang utk perjalanan. Nak beli moto, keta, tiket bas dsbnya......Masa miskin kita berkongsi naik bas ramai2....dah senang sikit kita naik teksi, 2 3 org atau sewa sorg ja. Pastu dah senang sikit beli keta seken, naik sorg atau bawa famili. Lagi kaya pakai keta besar naik sorang supa jalan tu bapak kita punya....org silap sikit kita horn marah2...

hanya laku di dunia

DI akhirat nanti, selepas dibangkitkan dari kubur, kita akan berjalan lagi. Masa tu matahari macam sejengkal di atas kepala. Duit x leh beli apa dah. Nak sejuk, mudah, laju, selesa, selamat semua dpt dgn amalan kita semasa di dunia sahaja. Tp kat dunia kita kalut cari duit. Duit buleh beli pahala ka? Bg sedekah baru dapat pahala, kena ikhlas.....

perjalanan hidup insan

Beli moto, keta, rumah, henset, sofa, tv home teater set yg mahal2 mewah macam kita x akan mati....seimbang dak apa yg kita beli utk dunia dgn utk akhirat. Sepatutnya akhirat lebih lagi sebab kita akan kekal di sana. Pendek kata kita duk sana lagi lama. Mana kita nak cari bekalan tambahan kalau kita bawa sikit ja. Bukan ada kedai nak beli.....

bekalan berterusan di akhirat

Setiap perbuatan yg baik adalah ibadah. Ganjarannya pahala x kira la sebesar mana sekali pun. Macam seekor burung yg menyimbah air dari mulutnya dalam api yg membakar nabi Ibrahim. Api x terpadam pun tp usahanya pasti mendapat ganjaran. Kalau org  susah lapor x makan, mesti kita nk beli nasi bagi dia. TP x ckp duit, beli la air, air suam pun xpa dari x bg langsung...Kita malu kalau org tgk mesti kt kita kedekut. Sebenarnya yg kata tu langsung x bg apa. Cakap je pandai. Bg org macam ni apa sj org buat semua salah. Kalau kita nk buat sesuatu, jgn pk apa org kt, tanya Allah....tanya Nabi.....

arah yg sama...


Aku kata kat diri aku. Sapa terasa jgn marah....kita sama.....

Khamis, 14 Februari 2013

Power Bank

Member aku mengamuk.......dak la sampai tembak orang. Tp cara dia cakap memang tgh bengang la tu. Punca?????? power bank........

Perlu ke aku beli power bank. Alasan aku, bateri huawei out of date , kalu main video xdan sejam habis. Nak cas plak kena tunggu punya la lama. Anak aku yg tgk video tu....kesian ke dia xdan abis upin dan ipin, bateri habis dulu.

huawei s7 ideos 3g battery
Nak beli bateri baru! Korang tgk la harga sama dgn harga power bank ja. Kalu beli bateri baru, dpt 2 bateri tp kongsi carjer la. Nak kena buka tutup lak. Leceh.

 Kalu beli power bank, cas asing, harga lebih kurang ja. Aku dah survey tempat lain harga sama ja. Mungkin shipping cas lain kot.

contoh jer....

Xkan nak beli bateri secondhand!!!! Ada yg buleh dapat lagi murah ker???? Tp jangan beli solar charger online. Nak beli p kedai buleh test terus......solar tu selalunya  hiasan jer x mampu nk cas pun. Lain la kalu solar panel tu besor muka anda.....

Jom shopping...skmm

Tajuk jer bukan nak ajak g soping pon. Kalau geng muda dema panggil cuci mata, pompuan plak window soping. 2 2 duk bahong. sebetul nya yg laki suka soping sbb dapat usha awek cun n seksi. Senang kata bukan cuci mata, tp cari dosa.....

Yg pompuan kata nk window soping ja. Tp satgi penuh sebonet keta dia borong. Gi mari pun kat spermarket mana ada tikat, nak soping kot tikat lagu mana?

Berbalik kepada niat asal post ini......

Cuba anda perhatikan cara wanita2 di luar sana dan di dalam rumah kita berpakaian dinihari. Ada satu trend terbaru la ni yg bukan sja menular kepada anak dara muda tp dah merebak hingga ke anak dara tua dan menopause pun.

Apa benda????

Seluar ketat.....

Dulu masa aku sekolah dulu rajn gak pekecik seluar sendiri bagi ketat. Zaman rock kapak bro....Akhirnya cikgu2 mensyaratkan seluar kena longgar supaya botol kaca ni buleh turun dgn selamat dari atas ke kaki.

ketat tp x melekat...

Seketat2 seluar aku dulu xdak la sampai nampak btk2 x senonoh. Ni dah la selulit keliling, pakai seluar baju ketat....alahai.....ala emak ampunkan aku....dah la ketat, melekat lak tu....

DI mana2 pun kita akan dapat perhatikan manusia ketat melekat ni. Salah siapa....Dah macam telanjang aku tgk. La aku tertengok nk wat camna.....

Yg muda seksi, body ada cutting tu nmpak la macam model maksiat. TP yg terbonjol2 x ikut law ni rasa macam geli, malu. Aik aku lak yg malu....

Kalau nak kira haram, sah haram dah. Walau tutup semua kalau nampak bentuk haram gak....

Jadi tanggungjwab abang nasihat adik pompuan, isteri dan yg dibawah tanggungjawabnya lah,  patut menegur, mengubah, menampor, membelasah......aku stakat istigfar dalam hati je lah...

Nak tegur pun kena ada cara gak. Main sergah macam anjing jer, mana nak jalan. Kena la elok2 beradab, menunjukkan kita org yg beradab bukan biadab. Silap tegur kang ditelannjang terus????????

Aku nak jer letak  gambar ketat sendat melekat mantap kat sini tp kang jadi contoh lak. X pasal2 aku lak dapat habuan free.


Rabu, 13 Februari 2013

Terung susu kambing..

Terkejut beruk aku sat bila tok bomoh tanya besa tgk dak buah terung susu kambing. Dia suruh cari buah ni, belah bakar sampai hangus pastu ambik arang dia campur dgn bedak sejuk sapu kat teluq anak aku yg bengkak (bukan teloq aku naaa). Puas aku ronda market, x jumpa pun. Tanya org, dia kata susah sebab la ni bukan musim. La macam buah derian lak ada musim2 gak...


Sapa2 ada jumpa buah ni boleh la tinggalkan pesan....kalu rajin pos terus ke rumah. Trm kasih...

Ada khasiat lain gak. Jika diminum air rebuasannya, atau makan jer terus buahnya boleh merawat kencing manis, darah tinggi dan demam kuning.....


Jom karaoke...

Berkaraoke x salah jika tiada pergaulan bebas laki pompauan, lirik lagu halal, tp video karaoke yg haram kerana ada model pompuan pakai x tutup aurat....hah camanatuh....jatuh haram la gak....so kena la cari bukan saja kita, lagu tp video pun mesti x haram.....senang2 cari jer mp3 karoke.

Ni bukan apa, aku baru jumpa satu website ni dia bg download video klip karoke. Al maklum la kita ni nk karoke tp lirik x ingat. Siapa berminat buleh gi download kat sini...

Lagu x la byk sgt tp....xkan semua lagu kita nak nyanyi. Psy pun 1 lagu tu je best....tu pun 2 juta....heheheh

Khamis, 7 Februari 2013

Adik Ahmad Adam kembali kerahmatullah


Alfatihah...


Komen....
 Syurga tempat mu......

Datuk Yahya Sulong meninggal dunia...

Al fatihah........

Akhirnya pergi jua......dahului kita, kita menyusul jua...entah bila....semoga selamat pemergiannya dan ditempatkan bersama orang2 soleh.

Walau sekadar pelawak, kehadiran beliau dirasai. Bekas polis menentang komunis. Jasa mu dikenang. Meninggal dunia di HKL 6.45 ptg 6 feb 2013 dalam usia 85 tahun....

Takziah kepada keluarga Allahyarham....

bersama badul, ibrahim pendek


Tak menggangu ker???

Org pompuan kalu rumah dia x berlangsir memang x pompuan la. Langsir tingkap, pintu, pintu bilik, dapur, tandas, kabinet. Nak masuk kena buka pintu selak langsir. Nak bg exercise kot.......memang merimaskan aku. Tp nak wat cmner, jiwa wanita mcm tu.


cantik tp...

macam mana nak masuk ni....kena selak dulu la...
Ikut kan aku nk je ikat kat tepi. Esok tgk dah duk tgh balik....menghalang laluan. Nampak cantik tp menyusahkan.

Macam kat jalan raya la, keta cantik2, besor2, yg bawak pompuan, lelaki pun ada....menyusahkan....dah la naik sorang2. Tak mo basah kena hujan, tp masa hujan takut lak nak jalan. Takut kotor, jalan pun macam siput. X peduli dah ke orang lain. Pikir diri sendiri jer.....Yg kalut pulak bawak keta sampai membahayakan org lain.

Hehehehe...apa duk mmbebel pagi2 ni. Lantak ler....janji ada post...

kolam charger
Ni satu lagi.....yg mana charger nokia, samsung, huawei, e cigret, semua duk dalam kolam. Mana kepala mana ekornya..... Nasib bek kolam kering. Ni lah lokasi 2 biji hp nokia, 1 sony ericson berendam x timbul2....terpaksa dikeringkan bg menjamin keselamatan hp2 baru....

Rabu, 6 Februari 2013

tadi aku ingat la dah lupa...

cepat betul lupa....dah tua kot...kena amal makan kismis pagi2 ni.

trik bg ingt x lupa

Pagi tadi aku ingat apa yg aku nak update kat blog ni, bila dah free, klik new post. Apa pun aku x ingat dah. Apa cer tadi ntah yg aku nak update. Lain kali kena catit la, save as draft mesej pun buleh gak. Tu je la cara yg buleh remind balik. DUlu jadi sekali masa keyin password maybank 2 3 kali, terus kena blok. Bila nak reset dia tanya soalan security. Soalan mudah jer, di mana anda kawen (dalam BI la). mesti la aku ingat. Tp aku tulis penuh ke singkatan ke kg ke pekan ke bandar ke? La terus aku jadi konfius. Jadi utk slesaikan masalah, aku tepon maybank service. Dia siap bagi pesan suruh tulis atas kertas simpan elok2. Kalu org jumpa jahanam......

Oleh kerana aku x ingat....jadi ni la update aku utk ari ni. Nanti kalu aku ingat, aku sambung je kat bawah yer....Jgn marah....
terima kasih kerana sudi mai jenguk blog hudoh ni....

Isnin, 4 Februari 2013

Kayuh jangan x kayuh..

Dah masuk bulan 2 rupanya. Blog pun macam sepi ja....ada kutu x diundang rajin duk update blog aku ni pagi2 lagi....Bagus gak no....kalu x jadi x aktif la blog ni.

Duk saja2 teringat mcm2 nak update. Bila mai tangan duk atas keyboard, dia pun jd jem. Nak tekan yg mana tak tau. Padahal duk besa buat dah....Ilham milik Tuhan, Dia nak bagi ka dak, Dia punya suka la....

Banyak cerita2 menarik berlaku, ngeri sedih, xkan semua nak tulis sini. Ni bukan bewrita harian, uwtusan ka.....kalau politik sinawr ka, hawrakah, malaysiakiniw. Aku pun bukam tau sgt pasal politik. Main sambung citer org jer, kena x betul dah jadi fitnah. Lain la aku nampak sendiri.

Broadband pun dah xdak. Duk jadi baru punya. Ingt nak ambik maxis lak, kalau ada 2 line, celcom ngan maxis ni buleh tukar2. Buleh jimat gak. Sebab kalau kol lain2 telco ni cas tinggi kan. Korang pun tau. Cuma kena tgk gak, coverage line tu ada dak kat kg aku. Kalau bandar ni xyah citer la...semua line clear. Kena batu kurau, ijok, pantai besor.....bukan keluar rumah duk atas pokok pun ada ke dak line nya. Kalu pokok potai insya Allah...

Hari sabtu bw beskal anak aku ke kedai nak buh rantai ngan sit. Sekali nya tu sound, len kali beskal budak x pyh repair la, angkat baru la. Cissss.....dia ingt anak kita x reti nk beskal ka? bukan setakat naik, kayuh, terbalik tungging kan, pas tu jijak2kan tayar sampi bengkok rim, pastu lempar ja buat macam driift lak....sabo22222....

Masa p kedai beskal ni ternampak aku akan sebuah beskal budak2 ala2 skrembler gitu. Perggkhhhh...siap mno shock lagi. memang terpesona, harga dia buat tersentop, RM240 jer....kedekut ka aku? heheheh dak dak dak....Ada basikal yg buleh lipat, tayar kecik RM380, isk isk isk.....awat la depa ni jual mahal2 sgt. Mesti nak kaya cepat ni....kalau yg tayar besor buleh lipat RM1150....xyah layan la....

yg ni ker?

Nanti kalau anak aku dah pandai kayuh laju2 aku beli yg macam skrembler tu. Tunggu harga dia turun lagi....

oscar bicycle

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...