Jumaat, 30 Mac 2012

Beri laluan kepada yg lebih laju

Kalau bawak keta ke moto pelan tu duk la tepi, bg laluan kat yg lebih laju. X kira la moto ke keta ke lori ke bas ker. Ni dah la bawak pelan, habis semua kat belakang duk ikut, berderet2 nk potong x leh. Makan angin ker? Boleh eksiden kalau duk ikut deret2 ni. Dah la bawak pelan, muka selamba jer. Tak pikir pasal pengguna lain langsung. Kalau dah x leh bawak laju, pasal pa duk tengah2.

Pagi2 dah membebel. Time nak mai kerja ja mesti ada masalah ni. Nanti balik keja sekali lagi nak menghadap benda ni. Banyak sgt ke masalah depa sampai x pikir pasal org lain langsung. Berkhayal atas jalan. Ada yg bawa sat kiri sat kanan, kalau nak belok bagi la signal. X belok2 pun.


ohtidak.com
Kena la pikir. Jalan kecik kenderaan byk. Org nak pi keja. Kalau eksiden sapa yg susah? Kalau bawak 60km/j pun ok dah jalan biasa ni. Highway x leh la, kena dok line kiri je la. Kalau nak potong kena la laju, baru leh potong. Ni x sampai berembar ngan keta yg nak dipotong, bila nak lepas. Nak potong pun kena la tgk tempat. Selamat ke tak. Bagi signal ke tak?

Masa ambik lesen dulu semua ikut. Bagi signal awal bila nak belok, lampu merah berenti, bawa 50km/j je. Bila dah dapt lesen, ikut suka lak. Sia2 jer pi ambik lesen. Kena ubah cara penilaian ambik lesen ni. Bukan masa test jer. Biar sampai  kalau nampak buat salah atas jalan, potong markah. Kena hadir ceramah semula. Biar la berapa lama dah ada lesen pun. Kalau yg eksiden, x pakai helmet, langgar lampu isyarat, x bagi signal pun kena hadir ceramah, termasuk aku. Baru padan muka. Kalau macam ni x yah renew lesen dah. Setahun ntah berapa kali kena pi ceramah semula. Bayar tang tu je pun dah lebih dari renew. X pun masa renew, cek dulu kesalahan yg dikesan dilakukan. Setiap kesalahan kena denda, RM5 pun cukup dah. Mampus nak bayar.
sabar

Langgar lampu isyarat meerah - RM5
Belok x bg signal - RM5
Signal lambat - RM5
Helmet x pakai - RM5
Lampu brek x nyala - RM5
Bawa pelan sgt - RM5
Bawa laju sgt - RM5
Potong kiri - RM5
Potong garisan berkembar - RM5
dll - RM5
lesen - RM30
Jumlah = RM80

Hambik kau!!!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...