Jumaat, 30 Mac 2012

Beri laluan kepada yg lebih laju

Kalau bawak keta ke moto pelan tu duk la tepi, bg laluan kat yg lebih laju. X kira la moto ke keta ke lori ke bas ker. Ni dah la bawak pelan, habis semua kat belakang duk ikut, berderet2 nk potong x leh. Makan angin ker? Boleh eksiden kalau duk ikut deret2 ni. Dah la bawak pelan, muka selamba jer. Tak pikir pasal pengguna lain langsung. Kalau dah x leh bawak laju, pasal pa duk tengah2.

Pagi2 dah membebel. Time nak mai kerja ja mesti ada masalah ni. Nanti balik keja sekali lagi nak menghadap benda ni. Banyak sgt ke masalah depa sampai x pikir pasal org lain langsung. Berkhayal atas jalan. Ada yg bawa sat kiri sat kanan, kalau nak belok bagi la signal. X belok2 pun.


ohtidak.com
Kena la pikir. Jalan kecik kenderaan byk. Org nak pi keja. Kalau eksiden sapa yg susah? Kalau bawak 60km/j pun ok dah jalan biasa ni. Highway x leh la, kena dok line kiri je la. Kalau nak potong kena la laju, baru leh potong. Ni x sampai berembar ngan keta yg nak dipotong, bila nak lepas. Nak potong pun kena la tgk tempat. Selamat ke tak. Bagi signal ke tak?

Masa ambik lesen dulu semua ikut. Bagi signal awal bila nak belok, lampu merah berenti, bawa 50km/j je. Bila dah dapt lesen, ikut suka lak. Sia2 jer pi ambik lesen. Kena ubah cara penilaian ambik lesen ni. Bukan masa test jer. Biar sampai  kalau nampak buat salah atas jalan, potong markah. Kena hadir ceramah semula. Biar la berapa lama dah ada lesen pun. Kalau yg eksiden, x pakai helmet, langgar lampu isyarat, x bagi signal pun kena hadir ceramah, termasuk aku. Baru padan muka. Kalau macam ni x yah renew lesen dah. Setahun ntah berapa kali kena pi ceramah semula. Bayar tang tu je pun dah lebih dari renew. X pun masa renew, cek dulu kesalahan yg dikesan dilakukan. Setiap kesalahan kena denda, RM5 pun cukup dah. Mampus nak bayar.
sabar

Langgar lampu isyarat meerah - RM5
Belok x bg signal - RM5
Signal lambat - RM5
Helmet x pakai - RM5
Lampu brek x nyala - RM5
Bawa pelan sgt - RM5
Bawa laju sgt - RM5
Potong kiri - RM5
Potong garisan berkembar - RM5
dll - RM5
lesen - RM30
Jumlah = RM80

Hambik kau!!!!!

Selasa, 27 Mac 2012

Perfectionist

Kalau macam ni sah org kata gila. Sampai rumput pun nak kena bagi sama panjang. Teropong pakai kanta lak tu. Memang nak tepat gila. Ni la masalah org yg perfectionist. X leh tgk ketaksempurnaan. Segala2 mau sempurna. Rumput sama panjang, cat sama rata, seterika baju pun kena sempurna, biar semua kena. Kalau x sempurna, stres la apalagi.

Bagi yg ada penyakit ni, cuba la fleksibel sikit. Bukan maknanya ala kadar. Buat betul2 tp sikit2, atau yg remeh temeh tu halalkan jer. Jgn dipikiaqkan sgt.....nanti stress sapa susah? Mereka dan keluarga mereka la.

Nak kesan kita jenis ni ke tak, tgk ibu jari. Pakar kat PUSRATU dapat tentukan dgn hanya tgk kat ibu jari. Macam mana aku tak tau, kena pi PUSRATU la.


thumb up


Rumah Mawi dipecah masuk.......

Kesian tp alhamdulillah smua selamat. Ambik la berapa byk harta yg ada asal nyawa jgn ambik. Mana ada ganti. Harta boleh dicari ganti. Ni la kerja si pemalas, senang2 je ambik yg org. Pi la cari sendiri. Rompak org pandai takkan nak cari duitt sendiri x pandai. Pelik pelik.

Rumah wardina pun dah kena dah sebelom ni. Depa ni mmg duk mark rumah2 artis kot. Artis2 popular jer. Yg x popular??? Ada yg mengambil kesempatan atas kelalaian kita sendiri.


Tetap Tabah
 Baru je dapat anak, mai lak ujian macm ni. Tp ok la anak x apa2. RM10000 apa la sgt bg Mawi. Duit bayar zakat pun byk dari tu kot?

Macamana perompak boleh masuk? Xder alarm system ker? Letak anjing la sekor kat luar rumah. Nanti malaikat lak x masuk. Pikir2 kan lah.

Khamis, 15 Mac 2012

Download video youtube and convert to 3gp, mp4 format

Ada 1 software freecorder 4,sekarang dah 5 kot, ia akan merekod video yg kita tgk secara automatik. Lepas tu kita boleh pilih dan save la. Siap ada converter utk tukar ke format lain macam 3gp, mp4 dan banyak lagi. Software ni boleh download percuma ja.


freecorder 4 download
 Aku baru tahu jer sebab duk cari video alif ba ta. Cd yg aku beli dah tersangkut dalam cd changer hifi aku. Elok la dah 4 tahun dah hi fi tu. Cd changer ni memang cepat rosak. Repair pun tahan 3 4 bulan jer, pastu rosak balik.

La ni aku download video, convert ke mp4. Save dlm hanset. Cucuk tv cable tayang kat tv. Lagi senang. Xder sangkut2 dah.


converter

Kalau ada projektor lagi best. Aku ada beli mini led projektor from china tp biasa la. Kena tutup abis lampu baru nampak. Tu pun blur gak lagi. Baik sambung kat tv jer, 32" cukup la.


nokia tv cable




mini led projector


Ada gambar aku ambik utk tunjukkan kualiti display bila guna mini projektor ni.



gambar dalam gelap

kalau pasang lampu





Selasa, 13 Mac 2012

Apa kerja blogger sebenarnya?

Aku duk buat blog ni untuk menyampaikan berita terkini yg aku suka jer. Atau ada pengalaman2 aku pi berubat isteri aku, kot2 la ada yg sakit nak berubat jugak. Benda2 yg aku jumpa, guna hari2 yg baik utk dikongsikan. Menyampaikan minat, hobi aku.....

Tapi perlu kah aku menyebarkan berita2 yg mengaibkan org, menuduh org tanpa bukti, usul periksa, yg aku sendiri pun x tahu betul atau tidak. Perlukah aku memuatkan gambar2 bogel artis kat dalam blog aku nih. Memuatkan gambar pemain bola berpelukan ngan pompuan, minum arak. Aku rasa x perlu kot. X kira la politak ke x? Sebabnya dah berlambak blog2 lain yg buat benda2 tu. Kalau cari kat blog ni pakai x jumpa. Pi blog lain ada la.

Kadang2 tektik blogger jer yg pi bubuh tajuk lucah, sebab yg tu yg org duk cari. Sat ja berduyun2 pi blog tu. Terpulang kat depa la no. Nak jadi penyiasat lak, selongkar sana, bongkar sini. Walaupun cerita itu betul, benar pun. Kalau betul pi repot la......guna la saluran undang2......X yah la nak sebar2kan perkara2 x elok ni.

Nabi kata sampaikanlah dari ku walau satu ayat. Ramai gak blogger yg menyahut seruan nabi ni. Alhamdulillah, aku pun boleh gak berkongsi ilmu depa, sambil tambah ilmu pastu sebarkan. Dapat gak pahala kan....

contoh

Isnin, 12 Mac 2012

Kenapa bila hujan jer mesti ada eksiden?

1. Sebab semua org takut ujan, nanti basah padahal ujan tu air gak cuma jatuh dari langit bukannya dari shower.....
2. Bila ujan x nampak jalan, air penuh atas cermin......
3. Kereta banyak, semua org pakat naik kereta bila ujan kecuali aku yg xdak keta....
4. Mat motor bawa laju2 nak cepat sebab sejuk basah kena ujan......
5. Brek x lekat sebab jalan licin penuh air, brake disk pun x makan, jem...
6. SUka ikut rapat sgt, dah brek x makan, keta depan brek skit, kita pun cium bontot.......bukan masa ujan sj
7. X pasang lampu. Org x nampak kita x nampak org.

jemmmmm

Tahniah Datuk Malek Noor


bukan ngan ella. Lepas ni ella lak
 Wira Bina Badan Negara Mr. Malaysia 6 x, Mr. Southeast Asia 3 x, Mr. Asia 6 x, Mr. Universe 2 x Heavy Weight. Selamat diijabkabulkan di Kelantan pagi tadi. Tahniah, semoga berbahagia dan berkekalan hingga ke akhir hayat.
Pilihan Datuk

Pilihan Datuk adalah Dr pakar kanak2, anak 7, dari Kelantan. Datuk Malek ada sorang anak angkat.

Jumaat, 9 Mac 2012

Dah 4 tahun dah....

Alhamdulillah, hari ni genap la 4 tahun aku kawen ngan isteri ku. Byk gila pengalaman pahit manis. Alhamdulillah berjaya di tempuhi bersama. Susah senang bersama. Semoga terus berkekalan hingga akhir hayat. Pakat2 la doa naaaa.............terima kasih


Nak beli hadiah apa ni? Takkan ipad 3 kot...............

Rabu, 7 Mac 2012

movie animasi Seefood Malaysia

sawah bendang
Movie animasi Malaysia bahasa Inggeris. Patut la aku nampak wau bulan, bubu dalam iklan kat tv. Rupa nya Filem animasi Malaysia. Gambar sawah pun ada. Kena tgk ni. Beli cd jer. Pastikan ori. Hehehehhee........

Betul ke Ella nak kawin?

Kalau betul Alhamdulillah. Biar la betul, jgn khabar angin. Mesti semua peminat ratu rock suka kan....dah x sabar2 lak rasanya nak tau siapa la bakal suami Ella. Kursus kawin pun dah pergi. Tahniah la Ella. Janji Rock.


ELLA USA

Ella and the boys

Mak Nyah kena belasah

Di kuantan, ada kejadian mak nyah kena belasah. Dah masuk TV3 pagi kelmarin. Berjahit kat kepala. Kesian. Pukul dgn batang besi lak tu. Ada kes lain ke saja benci mak nyah. Kalau anti mak nyah pun takkan sampai nak bunuh kot. Macam pukul biawak atau ular jer. Bahaya sangat ke depa ni.

ni pondan bukan Islam
Kumpulan anti-mak nyah?. Memang mak nyah ni menyimpang, pakai serupa pompuan. Tapi apa kuasa kita nak katok sampai macam tu kan. Tegur la elok2, manusia ada otak ada perasaan. Buat kerja ni arahan apa, agama ka sendiri suka. Kalau ikut agama memang sah Islam x bagi, larang. Yang pondan pun haram, katok orang pun haram.

nak jadi mak nyah gak ker????

Uban penuh di kepala


serbuk inai
 Sabda Nabi saw, “Janganlah mencabut uban kerana uban adalah cahaya pada hari kiamat nanti. Siapa saja yang beruban dalam Islam walaupun sehelai, maka dengan uban itu akan dicatat baginya satu kebaikan, dengan uban itu akan dihapuskan satu kesalahan, juga dengannya akan ditinggikan satu darjat.” (HR. Ibnu Hibban dalam Shahihnya. Syaikh Syu’aib Al Arnauth mengatakan bahwa sanad hadits ini hasan)

dipetik dari blog http://lenggangkangkung-my.blogspot.com/2011/04/uban.html

Aku pun dah banyak uban ni. Isteri aku tanya ustaz, dia kata aku harus buh inai bg hitam. Sebab muda lagi kot. Tapi kalau x buh inai memang nampak tua, sampai sister di klinik isteri aku kerja pon pelik. Boleh dia pi tanya " Tu suami u ke? Nampak tua nya." Kesian isteri aku. Sebab tu la aku buh gak inai. Dah ustaz tu kata harus. Takut jugak sebab haram warnakan rambut bagi hitam balik.


daun inai
 Tapi ada hikmahnya uban ni. Dicatat kebaikan, dihapuskan kesalahan bagi setiap helai. Alhamdulillah. Tapi kerana malu org duk kata, aku dah buh inai hitam. Aku cuma kesiankan isteri aku jer. Malu dia bila org kata laki dia tua sangat.


 

inai dah bancuh


red henna

Patutla bapak aku tak buh pun inai. Dah abis putih dah rambut dia, xpa la dia dah 60, anak 8 dah besar2, ada cucu dah pon. Aku????Baru anak 2. Kecik2 lagi. Bawa anak jalan2 pun org kata bawa cucu. Kurang asam. Nak marah ke x?

Jumaat, 2 Mac 2012

Renew Roadtax

Hari ni aku nak gi renew roadtax. Insuran dah siap, online. Bawa geran jer p pejabat pos. Jgn p JPJ nanti kena tahan, roadtax mampus, kena saman. Naya. Harap2 on the way p pejabat pos xdak roadblock la.

Mawi dah dapat anak?

Bila ni? X tau pun. X kan bintang popular dapat anak pun x siar kat berita?


Cahaya Malaika....
 Ooh...lahir 28 Feb lagi. Tahniah Mawi....dan Ekin. Muda lagi tu. Boleh tambah 3-4 orang lagi. Nama pun kemaih....


Tahniah ler....














Mawi la satu2nya peserta AF yg aku saksikan setiap nyanyian dia di konsert AF, tp secara x langsung la. RUmah aku xdak astro. Sama gak ngan Nabil.....Raja Lawak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...