Jumaat, 28 Disember 2012

Apek, Acong dah, Along bila lg?

Apek sula kawen aaaaa.....
Acong aaaa,.....waaaaa


















Baru2 ni acong kawen, ari ni apek lak. Tinggal la along sorang2, bila lagi? Cari la amoi kasi setel buang. Membujang pa lama2 sgt aih. Tp....... Siapakah along yg dimaksudkan? Along bukit beruntung keh?
Tahniah kpd kedua2 pasangan. Semoga berbahagia dan berkekalan. Jgn lupa tanggungjawab msing2. Isteri didahulukan, tanggungjawab diutamakan. Boleh ke gitu?

Yg tgh duk bercinta, jgn cinta lama2 sgt. Cinta lepas kawen lg afdal. Ni idak, ms cinta semua manis,sporting, layan baik, lagak baik. Bila dah dpt, buat lebih kurang ja. Syang ms bercinta sj keh? Pastu mula la buat cerita laki aku gini3, bini aku ginu3. Tu la org yg kt pilih. Salah kita la. Ms bercinta siap berjanji sehidup semati. Kena demam sikit ja dah melalut. Apa kes. Apa celop.
Buruk ke baik itulah pasangan kita, tegur la cara elok macam menarik rambut dlm tepong. Rambut x putus, tepong x berselerak. Kacang jer. Cuba try tarik tgk. Budak keck pun buleh buat.
Dugaan ms bercinta dan kawen x sama. Setan yg duk kacau psgn bercinta akan ransang nafsu supaya berpegang tangan, peluk cium, seks ker......bila psgn tu kawen dia nangis sbb benda tu dah jd halal. So setan lain take over, naikkan nafsu kt org lain, kurgkan kt psgn sendri. Setan ni pakar pasal nafsu jer. Nafsu duit, seks, harta, makanan. Jd berpada2 la pada benda2 ni. Kalu ambk lebih kira dah ikut setan la tu.
Aku pun sama gak, saling berpesan2 ja.



Menang membeli alah memakai

kereta buatan Malaysia.....Saga FLX
Memiliki keta nasional, mmg membanggakan. Tambah pulak edisi baru FLX dgn ciri2 moden yg lain. Harga lebih murah, bawak pun syok, mantap tp x leh la nk banding dgn keta asing.
Xdan nk ambk lg, jurujual bgtau ada bunyi, kn p cek dulu kt centre. Dah cek rupanya mmg dia bunyi lagu tu. Hah?....Heran bin Ajaib. X pa lagi. Dah 1000km p servis kt pusat servis, mahal drp servis kt pomen luar. Habaq kt bl tkn minyj jd sentap2, dia kt plug kotor karat sbb stok lama duk dlm hujan. Salah aku ker. Plug kn byr gak. Abis apa yg guarantee nyer.
X brp lm lps 2, myk gear lak bocor d Alor Setaq. P pusat service, x leh wat, kena p pusat service bsar lagi. P la Juru, rupa oil shield terlipat jer. X sampai sejam siap, tp tunggu turn kt 3 jam. Rupa2 byk problem, mcm cerita dpt bl sembg ngn org yg mai service keta proton depa. Kata pomen, keta lain pun masalah sama gak padahal baru. Mengalahkan keta second lak.
Kalu keta second duk kuar masuk worksyop padan la gak.
La ni masalah baru lak mai, bila brek bunyi ktak ktak kat tyr blkg. Ngeri gak dgq. P habaq depa kata kena tukar. Tunggu stok dah 2 bln stok xdak lg. Tepon tanya pun sama jawapan stok xdak. Amboi kemas kemain sampi stok xdak. Ka x buat dah.
Org rumah sound kt pomen, "Memang x puas hati la pakai keta proton". Tu la suruh beli keta second x moh, harga murah separuh dah. Kalu selalu masuk worksyop pun x la pelik sgt.

Aduhai...keta dah ok tp servis mcn haram. Lm2 habis warranty padan muka aku....




Khamis, 27 Disember 2012

Uchop juara vokal bsr

yeah. u rock....


100k milikku....












Memang layak menang pun. Asyik perempuan ja, akhirnya lahirlah penyanyi rock sejati tp byk gaya awie jer. Jgn ada 2 Awie pulak.
Dulu Fiq tampil sebagai penyanyi rock selepas mng mentor tp suara dia x semantap ucop jeniang ni.
Kita mmg ketandusan penyanyi genre rock baru. Semua duk layan otai2 rock mcm amy awie mus.....Harap2 lagu2 baru ucop ni akan mengembalikan nostalgia rock di zamab gemilang rock dulu.
Walaupun lagu2 rock dulu masih menjadi pilihan peminat2 muda la ni, nk jugak dgr lagu rock baru pulak. Bior jd lagu evergreen setanding lagu2 lama oleh wings search may utopia dinamik, vagrant, axls, medicine dll.
Hidup rock!!!


Rabu, 26 Disember 2012

Aku mengejar dunia.

Betul ke aku mengejar dunia? Aku p keja cari duit utk menyara keluarga, bg derma sikit bila org minta sedekah. Tiap2 bln nk kn byr keta, rumah, bil tepon, beli susu dan pampers anak. Siang di ofis, mlm di rumah dgn ank bini. Masjid p hari jumaat ja. Majlis ilmu, quran pun baca x betul2 lg tp x g belajar pun.

Aku mengejar dunia. Org pakai android, tablet, aku pun nk pakai. Bior harga beribu, tp alquran aku x buleh beli, membazir la, baca quran analog sudah la, android pon ada apps quran tp x download2 pun. Duk download angry bird dengan fruit ninja.

Nk bg ank tgk upin ipin, download kt youtube, burn dvd. Ceramah UAI 1 pun x download, beli pun x. Baca yg org post di FB je.

Adakah anda pengejar dunia? Tepuk dada tanya iman.....

Cuka kurma....

date vinegar
Ni la rupa botol cuka kurma.

Memang rasa cuka, sedikit ja rasa kurma. Berasid la. Pernah minum cuka getah? Lebih kurang macam 2 la rasa dia. Sori aku x pnh pun minum cuka getah. Masak cuka ada la. Cuka nipah pnh dgr x? Buat pa cuka nipah? Mkn gak ka??
Cuka getah pun aku x pnh guna. Masa aku duk motong dulu buat getah sekerap jer. Ltk kulit pokok yg dah potong dalam bekas tadah susu. Bg cepat beku. Harga lebih rendah berbanding susu getah dah getah keping. Thank bye....

keputusan ujian darah 2 april 2013
Alhamdulillah setelah meminum cuka ni selama 3 bulan, kolestrol berada di tahap yg membanggakan aku. Hehehe....Tp satu botol pun x abis2 lagi. Minum bila teringat jer. Masam lak tu. Nampak HDL kolestrol aku tu rendah lak. SO, disamping menurunkan kolestrol, kena gak cari makanan yg boleh meningkatkan HDL dan berhenti mengambil makanan yg boleh mengurangkan HDL kolestrol.

Mana kata gelap 3 hari???....


Heboh di blog2 kata dunia akan gelap 3 hari pd 23, 24 dan 25. Termasuk blog aku. Ternyata semua itu dusta belaka. Kononnya kajian sains oleh NASA lak tu. Rupanya depa x hebat. Yg hebat ialah Allah,hanya Allah yg tahu segala2nya. Ramalan qiamat gak gagal, kaum Mayan pun x betul gak. Sebelum ini ada gak khabar2 angin akan berlaku huru hara pada 15 ramadan. Xdak gak. Kenapa la kita ni duk ikut sgt depa punya ramalan sedangkan Al quran x kata pa pun. Yg Alquran suruh solat 5 waktu, tunai zakat tutup aurat kalu x akan dpt azab yg pedih, api neraka la. Ada gak yg buat x heran jer. Seolah2 cerita dongeng lak. Pelik manusia ni, yg betul kt bohong, yg tipu lak p percaya hidup2. Isk isk isk. Yg halal p haramkan, yg nyata haram p buat gak. Dunia akhir zaman. Ulamak dihina, munafik yg disanjung.


Khamis, 20 Disember 2012

Tarikh cantik....20-12-2012

Lupa update tarikh 12-12-12, nasib baik hari ni teringat. La ni tgh duk dgq ceramah pemantapan aqidah kt tempt kerja. Sempena tarikh cantik ni, ada pulak ceramah.

Lama dah x dengor ceramah ni. Pi mesjid dengor kuliah pun dak. Jemaah pun ngan rakan2....tu pun main tepuk belakang.

Ni duk cerita pasal fahaman syiah, mengkafirkan sahabat2 nabi. Parah jugak syiah ni. Aku ingat Islam mcm kita gak.

Sapa tau pasal syiah ni tolong perbetul kalu saya salah.


Amerika pon support syiah ka? Patut la Iraq duk bom lg sampi la ni. Mungkin sebab berbeza aqidah, syiah dan sunni. Mengikut ustaz ni, syiah akan dapat ganjaran kalu dpt bunuh ahli sunnah. Ganjaran pahala kot.

Berhati2 lah, syiah ni anti Nabi, keluarga dan sahabat nabi, kawin mutaah (kawin kontrak) utk puas nafsu ja. Ya la kawen utk tempoh ms tertentu ja.

Selasa, 18 Disember 2012

Turunkan paras kolestrol dgn cuka kurma

Alhamduillah. Ada 1 lagi makanan yg dikatakan mampu menurunkan paras kolestrol. Cuka kurma. Harga RM14 jer. Baru beli jer, nk test sebotol. Kalu ada kesan nnti sy gtau. Date vinegar nm omputehnya. Rasa masam la, cuka kan. Jenama xtau main beli jer. Cuka epal pun ada. Buleh try lain kali. Minum malam 1 sudu campoq secawan air suam atau sejuk. Lambt sikit habis.

Senaman bila2 di mana2.

Ramai org kata x da masa nk bersenam. Termasuk aku...hehehe.....sebenarnya semua pergerakan senaman kita lakukan setiap hari. Contohnya berjalan, naik turun tangga, bangun dan duduk atas kerusi, membongkok ambil barang, mencankung ms uk uh, ms ambik lap, ha ha....

Tp dgn syarat ia mesti dilakukan byk kali. Sng citer sampi terasa la sengal2 kt otot2 yg terlibat.

So rajin2 la p window shopping. Parking lak jgn la dkt ngn pintu, seelok2nya 5 minit perjalanan ke pintu. Guna tangga jgn guna lif. Kalu naik tangga bergerak tu jgn berdiri je, jln gak baru exercise.

Beli brg jgn ltk dlm troli, angkat sendri semua. Kalu x larat ltk sat, rehat pastu angkt balik. Mcm exercise angkt besi kt gym jer.

Sebab org tu miskin kurang kena sakit jantung. X mkn merapu, segera2 xdak, ulam byk, exercise pun byk. Basuh baju ngn tngn jer.
Kerja membanting tulang. Kitaa duk dlm ofis kerusi empuk, aircond lg. Minum ais byk. Pns sikit dah rimas.....Tapi bila mandi nk air panas. Termasuk aku la.

Ahad, 16 Disember 2012

Zalim, zionis, menatang.

Apa punya manusia...sanggup d halau org miskin, sakit lak tu, kronik lg.. Pakai la otak, mn dpa nk p, ada tmpt ganti ka. Mau ka org lain nk tumpangkn dpa. Kalu hgpa pon x sanggup nk bg tumpang, org lain lg la xsanggup. Tambah2 yg duk banglo besar2 tu... Ingt dpa peduli sgt org2 miskin. Nk p tmpg mah nik aziz ka?

Ni kes Datuk Yahya Sulung. Pelawak popular ms aku kck2. Dulu dia buat kt gelak. Sekarang kt pakat gelakkan dia. Dah la sakit, kn halau lak. Mn nk cri duit. Ada pencen ka? Xdak elaun ka dpt pangkt datuk?

Atau mungkin tuan rumah terpaksa halau sbb dpa dah jatuh susah. Hrpkn duit sewa dah 8 bulan x byr. Akhirnya dpa pun miss byr sewa. Kena halau nk p duk mn? Kena la halau pak ya dulu baru boleh duk mah sendri. Pakya nk kt pa tu rmh dpa.

Ataupon tuan rmh dah miss byr ansuran keta. Keta dh nk kena tarik. Kelam kabut cari penyewa baru. Tu yg pakya kn kluar. Ada kemungkinan camtu ka.??

Pendek kata krn wang dan harta, manusia bertukar jd babi. Babi pon binatang gak.

27 terbunuh amuk sekolah di Amerika.

Seorang lelaki 20 thn tembak mak dia, pastu mai sekolah tembak cikgu dan pelajar umur 6 7 taun. Awat x p tmbak yg tgh duk minum bir d starbuck nu. Mungkin ALLAH nk bg rakyat Amerika rasa mcmn mak bpk Palestin rasa bila anak dema mati kena bom Israel.
berapa ramai anak palestin mati, ada dia sedih.....

Pembunuh muda ni seorang pemalu tp pelik, misteri. Pistol tu mak dia punya. Marah betul kt mak dia ngn sekolah tu.. Awat x bakor ja sekolah tu. Ni dah lebih drp anak derhaka dah ni. Dia pun bunuh diri.....

Belailah ank anda dgn ksh syg bkn makian.


adam lanza

Sabtu, 15 Disember 2012

Dunia gelap pada 23, 24,25 disember...


Ramalan akan kiamat bulan ni, kemusnahan, taik bintang jatuh, perlanggaran komet hailey dgn bumi. Perrggghhh mesti seram sejuk baca ni. Lg ngeri drp citer hantu. Dulu 2004, tsunami selepas gempa bumi meragut beratus ribu nyawa dan kemusnahan yg dahsyat. Adakah ia kan berulang lg taun ni? Kejadian itu berlaku selepas krismas.

Aku tringat kawan aku kawen masa cuti krismas tu. Sebab umur dia dah terljk, semua member kata sebab dia kawen la mai gempa. Umur dia baru 34. Sama umur aku kawen tp xdak pun tsunami. Risau gak, tp kg aku kt bukit, jauh dr pantai. Kalu kepala air tu ada la kot. Bnyk citer2 d blog tentang bumi akan gelap pd tarikh2 tersebut. Puncanya pada tarikh tersebut berlaku penjajaran. Maknanya bumi matahari dan planet2 berada sebaris. Matahari terlindung la ms tu. Gelap la kita tp ada letrik lg. Malam straight 3 hari. Yg lbh2 tu adalh ramlan jer. Akibat terpengaruh ngn film2 spielberg la tu. Tp kiamat pasti berlaku.

Apa tanda2 kiamat? Apakah dia kiamat kecil? Apapun, xguna kt takut.


Takutla pd azab Allah. Laksanakan segala perintahnya, jauhi segala larangannya.

Berpesan2 lah dgn kebenaran dan kesabaran.

Kenduri oh kenduri.


Bulan disember adalah bulan kenduri kawen. Merata tmpt ada kenduri... Ada yg dpt smpi 4 5 jemputan. Semua tu kwn2, x p kang kecik ati lak. P la gak sua muka. Kalu nk mkn pun laksa atau bubur kcg je lah. Kalu ada, xdak kalu sirap ka teh tarikk jd lah. Kenapa bila nk wat kenduri kawen mesti time cuti sekolah. Supaya semua cikgu ngn bdk buleh g ka? Tima ni la hujan lebat. Sebab ramai org kawen ka? Tahun dpn semua membuyut. Tp time cuti sekolah la org ambk pluang g jln2. Tmpt percutian semua full. Nk g hanimun tang mn? Homestay pon penuh. Pandai2 la naa.

Jumaat, 14 Disember 2012

Harimau Malaya Tumbang Pada Gajah Perang

Sakit tapi itulah kenyataan yg perlu diterima....



Separuh masa pertama masih 0-0. Thai menyumbat gol pada separuh masa kedua minit 60 dan 66.  



Tv pun mogok gak...







Aku pun kecewa

adat la ada menang ada kalah....




kacau betul budak kecik nih....

Isnin, 10 Disember 2012

Differences between Malaysia and Ethiopia

Actually i want to write about my sons who are started to eat back after 2 month drinking milk only. But milk he drink not the regular one. It is Pediasure to gain his weight back. Alhamdulillah, the milk do its job very well. My son gain back his weight and the most interesting news here is he starting to enjoy his appetite back like eating keropok, rice, mee goreng everything he loved before.

My wife is very worry of the situation 2 month ago. She try many things to make my kids eat rice, or at least the keropok, jajan or even ice cream but failed. Even my son didn't take any food instead of milk, he still active, play and sleep like always. That make me not to worry about him. Only if he started to cry, become weak, cry, or anything cause by hunger or don't have energy because he don't have the calorie enough for his activities.



The problem now is when a kid starting to eat all the time, obesity coming. This matter lead to disease or malfunction of body organ. Here is the bigger problem. So, let our kids active, drink milk and active people eat small meal, weak people always take big meal. Don't supply them with too many foods, just what they ask for. And surely after their energy loss to much, they will ask for more....its better because they use all the calorie we supplied.



So, what are the differences between our kids in Malaysia and those in Ethiopia, or Palestine too. We worry if our don't want to take any food instead of milk, they worry their kids not taken any food even milk or water because they don't have it even for themselves...And when their kids fall sick, they don't have the medicine or the hospital to treat them....



They live in very bad situation, they have to, no choice......we here we have everything, many choices, but we choose the bad one....Wallahhualam....

By memorizing the issue above, i keep my extra food. Not put them in the garbage, but put it behind my house so the cat, chicken or any animals walk by can eat them. Alhamdulillah, theres a proof that the food was eaten by some animal. So at least, instead of throwing them away in the garbage, i can take them to feed these animals.............

When we buy foods, we always buy more so we dont have to repeatedly buy them. So we keep them in the refrigerator. But the problem is, we will consume more. If we buy enough for one time feed only, we can not take more. We have to buy again. This will at least stop us from eat more than enough.  We dont have to worry that the store will close, because theres a lot of store around. Some of them are 24 hours. We still can get the food even in the middle of the night where even animals are sleeping.

Jumaat, 7 Disember 2012

Tentera Malaikat

Ini jolokan yg diberi kepada tentera komando Gaza Al-Qassam. Dianggotai golongan muda, terpelajar dan ulama mampu memberi tentangan hebat kepada tentera Israel.

As Syahid Sheikh Izzuddin al Qassam
Pernah menembak jatuh pesawat Israel. Digeruni oleh Israel kerana x pernah tewas walaupun bilangan tentera Israel lebih ramai. Hanya menggunakan senjata api model lama. Ada roket buatan sendiri utk membedil kawasan Israel dan meninggalkan kesan yg besar.

Nak jadi ahli tentera Malaikat ni? Ada syarat2nya......


  1. Mesti menjaga solat 5 waktu secara berjemaah.
  2. Kuat mengamalkan sunnah Rasulullah SAW.
  3. Gigih berpegang dengan ajaran Islam.
  4. Mengimani perjuangan pembebasan al-Aqsa dan Palestin.
  5. Berdisiplin dan mentaati amir.
  6. Mencintai dan bersedia untuk syahid.
Sebenarnya syarat di atas bukan perlu utk menanggotai mereka sahaja tapi perlu sebagai seorang yg bergelar Muslim. 

solat jgn sesekali dilupa

lagi gambar dan info klik sini

Khamis, 6 Disember 2012

Patutla Islam larang makan babi....

Saja nak share info menarik berserta gambar yg menarik yg x mampu aku hasilkan. Jadi aku minta kebenaran adminnya utk share di sini. Selamat membaca.....info babi

ini adalah siput babi....

AES OOOO AES

Aku pub nek confius Psl pa la org marah sgt AES ni. Takut ka? Kalu x langgar had, x kn la saman.

Yg bgsnya semua pkt jg2. Pkt tkt nk bw laju2, tkt kt kamera. Apa punya turrr!

Kalu ltk kamera mati pon depa tkt dah. Baru aman jln ry. x mo ka. Kadar kmlgn pun trn.

Selasa, 4 Disember 2012

DOA - Ustaz Kazim

Doa bagaimana yg dimakbulkan. Doa org yg dizalimi. seperti org x byr hutang. Kita doa supaya Allah ingtkn dia kalu dia lupa, kalu dia x mo byr jg,, moga Allah bukakn ht dia, beri petunjuk dsb.

Bukan doakn perut dia buncit, bg dia skt ka jth miskin ka eksiden ka. Astagfirullah...

Setiap doa mesti diiringi usha yg kuat. wallahualam ...

Mn apek?

kn hukum kot psl lps 3 biji ms lwn singapore ari tu. Kesian peminat apek. Keeper baru ni pon masih cemerlang. lwn thai ahad ni pun mungkin apek x turun lg.

Sapa nm keeper ni, Farizal, teruskn kecemerlangn. nnti dpt peminat ramai mcm apek gak. Glamor!

Nanti tv jemput, pstu jd duta produk lg. Kaya la.

Gempa bumi

Gempa bumi melanda. seb baik xdak jiwa mlyg. sorg pengsan ats ktl. sorg lg dlm endoi. sorg lg x cedera, boleh lyn merlin ngn spy m smpi abis gak.

Ahad, 2 Disember 2012

Malaysia 2 Indonesia 0

Org kt garuda kn bhm ngn harimau. x kesah la janji mng sudah. Mana peminat sendiri yg duk marah gila2 tu. Tp mungkin sebab kemarahan mereka pasukan naik balik kot. Xpa la tp marah pun agak2 la.....

Semua nya bergantung kepada rezki. Kalau kita berusaha sungguh2 in syaa Allah ada peluang. Tp kalau kita x berkacan sgt takut rezki pindah p kat org lain. Ada org kata siapa berusaha dia dapat....Kalau x usaha boleh dapat ker????????? Itu nama rezki datang bergolek...

Jom layan gambar2 x clear ni......


gol.....

malaysia boleh

gol lagi......

bookie sedang  menambah pertaruhan

farizal marlias

gelecek jer lebih, score idak....



seb baik menang.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...