Isnin, 25 April 2011

Kenapa aku hanya mampu pakai zxr250 je?


ZXR 250 GUA PUNYA
 Soalan cepu emas, tanya kat diri sendiri. Ini jawapannya.


1. Minyak itam, sebotol RM30 1 liter, moto ni pakai 2.6liter. Jadi kena pkai 3 botol = RM90 + filter RM50 = RM140. Tiap2 5000km kena tukar. Setahun 2-3 kali.

2. Tayar depan cokia punya RM200, blkg RM250. 2 tahun 1 kali tukar.
Ada hati ke nak pakai bridgestone?
 ???
  3. Sproket 1 set RM390. 2 tahun 1 kali tukar.

4. Sekali tu suis rosak, tgh speeding moto mampus.....panggil lori angkut pi kedai. suis rosak, RM350.

5. Plate brake disc 1 set RM65. Depan disc ada 2, jadi la 2 x RM65= RM130

6. Hos macam mesin basuh kat atas tank, 1 je RM85 x 2 =RM170

7. 2008, timing chain putus sebab tarik panjang sgt masa gear 1 dan 2, timing chain mmg dah longgar, gatai. Engine jam. Tukar camshaft, crankshaft, head block dll =RM8500

8. Roadtax + insurans = RM200++ single rider 3rd party
9. injap minyak untuk normal dan reserve  = RM250


Kenapa aku nak pakai gak??????


1. Minat

2. Bawak mmg syok

3. Laju (200km/j), pick-up power

4. Bunyi syok

5. Harga x jatuh, naik lg ada.

6. Enjin 4 silinder, 16 valve

7. X mkn minyak kuat

8. Ada byk kelab

91 ulasan:

  1. Cuma satu saja kelebihan utama Azirock pakai motor nie.... boleh mandi air hujan (tak ada bumbung la tu).... tak pasai2 boleh demam (macam aku hari ini, demam-demam pun boleh layan blog..... bosan dok kat rumah)

    -jas admin pskd-ktc.blogspot.com-

    BalasPadam
  2. aku yg demam ke engkau. hehehehe. ayat ni ditujukan kat diri sendiri ker???? hehehehe. ada bumbung pun demam?????

    BalasPadam
  3. Salam,

    Sebab pakai bumbung pun demam ... tak pakai lagi ler berpotensi akan demam. Silap-silap siap dengan "demam kura" lagi. Oleh azirock kena ler jaga-jaga.

    Lagi satu.... bawa motor tu kena ler bagi balance betul-betul, sebab tayar ada 2 saja. Mudah terbalik. Kalau pakai kereta... at least tak akan terbalik sebab tayar 4 (siap 1 tayar spare ... motor ade ker tayar spare?????)

    Dah dapat komen dari kawan-kawan, walaupun save minyak motor hang .... sekali rosak fuhhh.... boleh beli sebiji kancil secondhand. Ada betul ke??????

    wassalam

    -jasmas admin pskd-ktc-

    BalasPadam
  4. as salam azirock

    merujuk kepada " Tukar camshaft, crankshaft, head block dll =RM8500..." tu dia bayaran tu lebih mahal daripada Yamaha FZ150i yang baru siap ngan insuran daan road tax. naaik pun 2 orang gak.

    BalasPadam
  5. hahaha.....biarpon naik moto kn ujan tp xder la mc mcm hg. isk isk

    tyr spare nk buat apa....nk buka tyr pun x larat. panggil lori jer angkut. boleh naik lori. heheheh. alhamdulillah la setakat ni x penah pecah lg pun tyr tu. boleh pakai sampai botak.

    x mudah terbalik jas. org tua pon boleh bawa. jgn sama kan ngan hg. hg mmg x balance dah. elok la hg bw keta ja.

    zul: tu sj gatai.....moto power la ktkn. stkt fz150 mn layan. hrp lesen ja bfull. ni sorg lg x balance. ok la naik fz150 tu.

    moto aku naik sorang ja. naik ramai bw keta la. mcm jas org kaya keta besor naik sorg je la. x balance la ktkn.

    BalasPadam
  6. Amboi.... garang nampak....

    Semua teori azirock betul.... tapi heran ler, bila motor hang pancit panggil lori jugak. Ada 4 tayar tu (dijamin tak terbalik)....

    Pasal kes aku mc sebab demam tu... bukannya pasal aku kena hujan, tapi biasa ler , naik kereta ada aircond. Saja bagi terlebih sejuk.... kat luar panas. Tu yang demam terkejut tu. Dan nak tanya juga kat sini ... naik motor tu ada aircond ke ... kalau ada pun angin semulajadi (baik untuk kesihatan tetapi penuh dengan habuk, bau yang kurang menyenangkan dan.....) heh heh.

    Sebelum pengakhir bicara ....

    Aku teringat teka-teki zaman tadika kemas dulu...- antara dengan motor dan kereta ... sapa TUA....- tolong jawab sat. Kalau tak boleh jawab sms aku.

    -jas admin pskd-ktc-

    BalasPadam
  7. oooo x kn ujan pun demam. xpa la. mmg elok la hg naik keta wei, ada aircond, x panaas, xdak habuk.....siap boleh terlebih sejuk sampai demam. macam la keta dia ja ada aircond. org lain x demam pon. bkn masalah keta ka moto ni, masalah individu. hehehehe

    pastu tanya lak moto ada aircond ka, mana lebih tua la....ni mesti terlebih ubat demam ni.....kan kan kan.

    BalasPadam
  8. Salam..saya pun pakai zxr 250..erm..orang tak bawa moto mana tau feel bawak motor camner..baek pakai kete la..motor mahal la..kancil lagi bagus la..

    between..tayar belakang brand apa ko pakai sampai murah mcm tu..rm250

    BalasPadam
  9. tayar brand apa ntah.....bukan michelin atau bridgestone la..........bulan nov 2011 aku tukar lain, brand PODIUM RM400. Mak aiiiiii....

    BalasPadam
  10. salam.nak tanya beli suis rm350 2 fullset ke siap tanki suis dan seat belakang?beli kat mane ye?

    BalasPadam
  11. che_iezuadi : suis seketul kat depan tu jer....tank ngan seat belakang pakai suis lama gak...

    BalasPadam
  12. salam..der..bley taw x kt mne port nk bli sparepart zxr??

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku hantar kedai jer. pomen je tau spare part ambik mana. siap repair aku bayar jer. kalau nak spare part kena order kot. Sebab masa repair moto aku pun, pomen kata barang kena order dulu. dia bagitau la harga siap2. mana dia ambik pun x tau.

      Padam
  13. pomen mne??bley bg no pomen 2??

    BalasPadam
  14. kedai gembira motor kat bukit mertajam. 0194730111, 045377892

    pak dan 0174078898, 0194546787 - pmtg.pauh, p.pinang

    BalasPadam
  15. salam..nk tanye lah..aku memang berminat gile ngan model zxr250 ni..dri angkat 250r..x de power..bunyit x syok..aku ade gak ushah2 kedai..igt mau angkat..da bosan layan kete..nk layan superbike plak..bwak kete jem je..g keje pun lambat..

    soalan:

    aku nk tanye lah..moto zxr ni manje ke?aku dga maintenence die boleh tahan gak..kalau lasak..memang aku nk angkat..da dpt sebijik ni..kedai tolak 8k..

    BalasPadam
    Balasan
    1. setakat ni ok je. maintenance macam aku beritau kat atas tu la. bg aku cukup puas hati la. boleh angkat la tu. 8k jer.

      Padam
    2. Bro.. Kalu ZzR plak mcm mne?? Tlg sesape jwb

      Padam
    3. zzr sy bli seblom sy tukar zxr. pakai 2 bln ja. temperature naik sampai H. water pump jahanam...terus jem. sy beli sebab murah rm5700 sj. Pnh bawa 170km/j lepas tu terus panas dan jem.

      Padam
  16. 250R bunyi vroom bunyi mcm moto bot (jgn terasa arg..)heheh tp zxr250 bunyi vrooooommmm...mcm tebuan der, adik bongsu keluarga kawasaki zx mcm zx6r @ zx10r inline 4 engine...zxr250 bukan manje tp bunyi dia buat rider x tahan bawa slow.kalau gear 1 - 3 pulas rpm 15000 kompem 2 bulan pastu jatuh engine.pomen kata rpm6000 pon ok tp bunyinye akan memaksa rider pulas abis.maintainance kalau pandai jaga x da hal la.satu lg valve di ada 16 biji,besar skit dr duit sposen.so pandai2 la beringat...moto gua br je buat balik pergh rm 7000 rabak.stkat ni zx2r250 x da version br lg mcm zx6r @ zx10r. 250r tu version zzr250 rasanye inline 2 engine.so zx2r 250 boleh makan sportbike 400cc inline 2 senang2 jer. kalau x percaya try la.hehehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya setuju. gear 1 2 xleh tarik lebih, 5000 rpm dah. lepas tu ko rembas la cam mn pun

      Padam
  17. ye ke?boleh tahan gak maintenence..skang aku pakai moto kecik je..ksr..sebelom ni memang carik gak zxr..tpi x dpt..payah dpt..aku dpt sebijik kt kedai ni..die tolak 8k je..kedai len ade..tpi sume harga bekecai..18k pun ade..2 igt nk grab gak 8k 2..kaler ori hijau..downpayment 3k je..die siap service..die kate valve ade bunyit cket..tpi aku dga RM7k 2..takot jgak rase.. ( -_-')

    BalasPadam
    Balasan
    1. x yah takut la. jgn rem lebih jer ms gear 1 2 jer.

      Padam
  18. Let GO je la moto tu.....org duk layan beskal fixie je skrg ni...hehehhee

    BalasPadam
  19. let go? oooo nehe nehe. x larat nak kayuh beskal deh....

    BalasPadam
  20. Asalam semua, Insyaallah dalam masa nak terdekat ni nak upgrade ke ZXR250....

    Kalu ntuk kegunaan harian ok ke, sebab motor lama kena trade in kalu nak upgrade nih....huhu

    Jadi kira ZXR ni akan jadi main bike...

    Hujung minggu lak balik dari penang ke taiping...

    Tengok harga pasaran skrang ni dalam RM12k-RM15k camtu...

    Ada pendapat tak...thanks :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. masa bujang dulu selalu ride balik kg dr pmtg pauh ke batu kurau tiap2 minggu....xdak masalah. balik pg mai balik petang pun sanggup. paling cepat 50 minit je dah sampai batu kurau. tang jawi tu kan jalan staight, rembas 209km/j. pastu rileks le balik 180km/j maintain.... memang ketagih. sekarang ni balik kg bw anak bini naik keta la....sekali sekala ambik cuti sehari semata-mata nak ride blk kg pg, ptg mai balik. hehehehehe

      Padam
    2. Ehmmm, bro Noazri org Taiping gak yer...hehe

      Sebab saya nak upgrade dari FZ150i...kira 120-160kmh pun cukup lah yer...

      Bila baca semua komen page kat sini berkenaan maintenance, Insyaallah, cuma cara bawak motor tu gear rendah takleh lebih 5k rpm...

      Padam
  21. assalamualaikum. nak tanya, harga camshaft zxr masa tukar dulu berapa ye? boleh dapat ke kalau saya nak beli?

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg tu kn tanya pomen...call number 04-5377892

      Padam
  22. bawa zxr250 nie mmg best. tengah syok2 jln slow sekali tengok meter sudah 120 daaa.. 120 dia mcm jln 60 naik moto biasa.. dengan katalain nya. bawa 120 dia mmg selesa. lagi laju lagi best. hahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mne nk dpt zxr250 yy murah2 kt area kl nih?

      Padam
    2. kami ada satu nk juai...rm13k

      Padam
    3. pm 0179331819

      Padam
  23. salam bro, nak tanya.mana tempat boleh renew insuran single rider third party kat area shah alam or klang?

    BalasPadam
    Balasan
    1. single rider x dapat bro. saya pun nk buat tp terpaksa gak all rider...mahal la sikit....tp third party claim lambat. sy dah na6 bulan tersadai kat worksyop claim x dpt2 lg. mkn taun ni....

      Padam
  24. bro.. nak tanya piring disk brake depan bro beli kat mana erk? skrung bunyi enjin mcm dah bising lah.. kenapa erk?

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya repair kat kedai gembira bukit mertajam.....dia tau la spare part ambik mana.
      Kalu enjin bising kn tanya pomen la, timing chain kendur ke, rod bunyi ka...kn tune balik la....

      Padam
    2. bro.. lau tune balik mende2 tu je bajet bape ek??
      ( overhall )

      Padam
    3. x tau lak. dulu pernah tukar valve 16 biji kn 2000+++. kalu overhaul siap la....

      Padam
  25. zxr boleh tapau 400cc 2 inline tp sekejap je la..nnti kena kejar balik sbb owner zxr takut poket rabak..hu hu..jgn marah

    BalasPadam
    Balasan
    1. jgn diikut perasaan. kalu 250 buat cara 250 dah la, mmg rabak poket....buat pa la nk diligan yg cc besau2 tu....dah tau dah.

      Padam
  26. Salam bro...btul ke aku dgr moto kawasaki ni ade certain time kena buat valve clearance...kalu betul bpe eh bajet dia?

    BalasPadam
  27. kalau zxr250 di convert kpde reka bntuk moto lain rase2 mto kne angkut jpj x?? ;P

    BalasPadam
    Balasan
    1. xtau la plak....ada byk gak yg dah convert. cadangan sy xyah convert, biar je design asal.....ok dah tu...

      Padam
  28. minat lah moto ni..agak2 skarang maintanence mahal jugak x?duit ade ni cadang nk beli superbike easy rider 1..ngah ushah zxr dgn 250r ninja baru..ramai kate zxr 250 moto manje..sparepart mahal..btol ke?

    BalasPadam
  29. minat la motor ni..tapi takut binik aku tak kasik sebab aku malas nak jaga motor..main bawak je..kalu kat KL mesti spare part dia lagi murah kan?

    BalasPadam
  30. salam. memang teringin nak bawak moto ni, bunyi dia, fuhh, masyukk. Full tank motor ni brape hengget eh bro, n boleh pegi bape jauhh? btw bila nak tahu motor ni kne buat valve clearance. bape kos dia?? terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pernah bawa dlm 180km/j dari pmtg pauh ke langgar, alor setar....minyak abis rm19.00. isi kat shell. Dari pmtg pauh ke batu kurau RM9.70 selepas dipasang penjimat minyak....
      kalu full tank dlm +-RM25 kut...agak je la...
      pernah tukar 16 valve, kena RM2k++

      Padam
  31. Saya dok area kulim...kat mana nak carik kedai yg juai motor ni?

    BalasPadam
  32. saya baru jek pakai 250 4 inline ni.. tapi brek belakang dia x gigit lah.. tgk lak piring brek dia dh mkn tnya lak kat worksop harga dia 600 ke 800 betul ke mahal gila tu..? lagi 1 sy baru crom fork dpn dh tu dia x berapa nk main lh pomen kata getah dia masih baru lagi nanti lama2 ok betul ke?

    BalasPadam
  33. salam semua pemain zxr250.sy kat area jb .kat mane boleh repair zxr250 sy.enjin ada bunyi sikit la

    BalasPadam
  34. kat Johor jaya ada no 20 jln seroja 12 atau no tel dia 012 7212530

    BalasPadam
  35. Slm sy minat dgn zxr tpi ada 1 persoalan zzr250 dgn zxr 250 apa beza nye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. zzr menggunakan enin 2 silinder, zxr (97) enjin 4 silinder...zxr ninja baru guna enjin 2 silinder gak

      Padam
    2. zxr memang raja..... 4 in 1...Vrommmmmm Power

      Padam
  36. Assalamualaikum,, aq ni bakal rider zxr250' bro nk tnya skit klau nk convert jd r6 agak2 berapa kena bajet.? RM?? sbb skarang ni rmai yg convert zx2r to R6 ..klau mahal sngat tu pkai yg dh sedia ada pun cukup Alhamdulillah ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya penah tanya pomen cina pasal convert ni. Dia x syor, katanya nmpk x elok, sambil tunjuk contoh sebiji kat kedai dia, zzr600 convert to r1. Lagi 1 katanya, walaupun convert tp xleh lari macam r1 ka r6, nanti bila terserempak ngan geng r1, r6 ni letih beb....

      Bagi aku maintain je ori punya design, simpan duit. Bila dah cukup tangkap terus r1, r6 ka, takyah penin2

      Padam
    2. Betul sy stuju.

      Padam
  37. aq bkan apa bro.. nk beli R6 ngan R1 mmang dh xmampu.. zxr250 ni klau convert jd R6 dah bleh buat muka ensem dh bg aq...bunyi dah power' depan brekdisc ada 2.. tpi btul ka klau convert jd r6 x lawa..? bro klau bleh tolong carikan kt aq zxr250 yg dh siap convert r6/r1/cbr1000' ,, yg murah2 skit. aq nk angkat la.. please bro'' klau bleh taun ni jgak ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg dah convert nya sy pnh tgk dlm mudah.my. boleh try cari kat sana....harga tinggi skit la...

      Padam
  38. Bang saya umoq baru 19 niat hati nak pakai . jadi nak mintak nasihat abg azri , wajar dan sesuaikah saya pkai moto ni ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg digalakkan.....hehehe. c sesuai ngn umoq. sy pun nk pakai yg besar lg pun x larat nk bawak. yg ni pun boleh tahan la berat dia. maintainan pun tinggi gak. buat la kira2 skit, duit, keperluan. dia ni sesuai utk jlan jauh. kalu berulang jauh2 tu sesuai la. nak syok2 xyah la. pakai kapcai jer.

      Padam
    2. Byk cewek minat ni..pasti terpikat...jejaka idaman..

      Padam
  39. disk brake depan zxr 250 agak2 brapa harga 1 set bro?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ori mahal tpi modi punya pun boleh...sy guna yamaha 125z punya..hantar ke engenering...mereka buat...kepilkan yg ori...

      Padam
  40. askm n salam sejahtera kepada semua kakimotor.kawan nak tanya mana lebih lasak n low mntnance antara zzr 250 ngan zxr 250.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Zzr murah tapi bunyi tak sedap..

      Padam
    2. mesti la zxr bro......sy dah pakai zzr, 2 bulan je asyik masuk wsop....tu pasal tukar zxr

      Padam
    3. Bergantung kepada cara ride..dan eo yg diguna...zxr tahan cuma tear n wear tu biasalah...sim dan tyr...sporket n rantai..kena servis or tukar...

      Padam
  41. Valve dan taiming chain dan ring piston byk jual dlm ebay.com...murah..valve 16 btg dan valve seal dlm beberapa ratus saja..buat sendiri..sy dari sabah..jika nak minta tolong buat motor...beli part sy tolong repair...gaji cuma minta belikan tapau nasi ja...

    BalasPadam
  42. bro.. sy baru sja nak menceburi zx2r ni and dlm planning nak angkut sbuah.. berminat pulak dgn zx2r ni sbb performance and bunyi dia.. rugi tak angkat zx2r ni rsanya tp tumpang tanye, kalau bab convert ni selalunya fairing or brg2 lain kasi custom ke bro? pnh convert tak? and ssh tak kalau bab2 convert ni? kalau bab jpj tu kita go ahead jer.. heheheh..

    BalasPadam
  43. Ada ke group zxr area kl? Nk joinn >.<

    BalasPadam
  44. Nk tanye kalau semput2 sebab apa eh? Minjet bru tukar. Carb bru bt. Valve bru tukar 16. Senang citer 6ribu dah abis siap cdi whatsoever. Apa prob ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu kena tanya specialis la. Ni no dia 0175527256 king

      Padam
  45. As salam noazri aku jai dr p.salak perak gk... Aku asal bkt gntng taiping....aku bru setahun brkecimpung dlm dunia bby ninja ni..mmg aku minat gila kt model ni...bru 2 mggu sdah aku jatuh kt tg tualng fairing atas kt lampu sblh kanan pecah rabak dn disk breake sblh kanan pn dh gelong skt....jd nk tnya pd bro la anggaran harga fairing atas dn 2 disk dpn berapa bleh dpt....??? Kalu ada murah2 kt tmpt bro bleh saya p beli kt sana...tntg pasang saya bleh buat....dn bleh x kita brhubung...??? Minta jasa baik bro tolong bagi pendapat....TQ

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy pun x tau bgat pasal rega spare part ni....boleh tanya kat specialist, 0175527256 king

      Padam
  46. fairing beli ori sangat mahal dalam ribu ringgit juga...disc depan tu boleh modified guna jenama racing boy/bawa yang ori buat lubang kat engenering...atau guna yamaha 125z punye...tapi kena hantar engenering juga...kos agak murah bawah seribu ringgit...beli ori ribu ringgit tu..

    BalasPadam
  47. Tahun 1998 hingga 2005 pakai ZXR250.. memang best.. sampai la tahun 2004..adek aku lenjan sampai barai engine.. head pecah.. piston tinggal separuh.. spark plug separuh.. valve 4 patah.. antar pomen.. dia charge 4k kalo tak salah.. head second.. tak tahu mana dia dapat..yg lain kene baru.. hampir 1 bulan gak nak LRT g kerja.. lepas tu bawak tak best.. tukar lak Vulcan 500.. baru hati tenang.. adek tak suka bawak..sampai aku jual lepas kahwin.. la ni bawak kapchai aje.. heheh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sambung balik pasal kebest san zxr250 ni.. umur 19 dah start pakai.. itu pun pasal kerja ngan M.I.S.C.. dapat kumpul duit terus sambar.. kalo balik teiping.. meter memang selalu satu lima ngan satu nam..paling berani 200km sejam.. itu pun sat aje.. saje test.. bunyi..perghh.. macam ribut.satu bukit merah kene bakooo...hahah.. bkt merah kg tok nenek.. satu kelemahan zx2 ni tang bateri.. cepat benar kong nye kalo asyik start off start off.. yang lain memang best.. Zx2 ni memang lejen.. skrg tak blh bawak dah.. perut sangkut.. hahahahaha so bagi nak upgrade ke Zx2.. di persilakan merasai kehebatan nye.. memang lejen.. :)

      Padam
    2. saya pun bawak kapcai ja. sekali sekala bawak gak zx bg pnas enjin.....tp syg nak jual. Dah byk duit habis repair....biar la duk situ.....

      Padam
  48. salam bro.... nak juai habaq saya... rindu nak pakai balik.

    BalasPadam
  49. Saya pun baru pakai zx2r ni... kat KL mcm mana nak join kelab zx2r ni.. ada ke kat sini yang boleh info-infokan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada kelab dan kami sangat aktif.. kalau nak join group whatsapp contact brader Oneil 017 367 4789

      Padam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...