Khamis, 30 Disember 2010

yeah yeah esok cuti

Yeeeeaaaaaa. Esok cuti. Terima Kasih Malaysia.

Akhirnya Malaysia jadi juara gak

Malaysia jadi juara Piala ni untuk tahun 2010. TAHNIAH.
Tahniah kepada semua pemain Malaysia. Tapi permainan boleh dipertingkatkan lagi no. Rasanya banyak lagi K. Rajagopal nak kena buat tu bg mantap lagi. Aku x reti main bola, komen bolehh la.


Tahniah buat Safee Sali yang dianugerahkan Top Scorer. Ok la tu. Kalau ada ramai macam ni, Malaysia memang the best la.
Pujian tinggi patut diberikan kepada penjaga gol yang telah banyak menyelamatkan cubaan2 berbahaya pemain Indonesia.

Rabu, 29 Disember 2010

Pak Tongko Permatang Pauh yang famous


Tadi aku pi beli pak tongko ni kat permatang pauh. Patut la famous giler bro....sedap. Kuah nya pun terangkat. Boleh dikatakan perfect la. Dah banyak tempat aku try, tp yang ni mmg xder challenge, champion ooooo.

Kalau lalu kat permatang pauh ni, cuba la beli dan rasa sendiri. Pasti nak lagi nyer. Harga seketul 40sen jer...Makan kalau setakat 5 6 biji tak rasa. 10 pun boleh pi.

Bukan nak promosi, kalau nak promosi pun tak guna kawan dah famous. Saja2 nak share.


 
Ni pulak pulut udang yang best aku pernah makanla. Juga di  permatang pauh. Org yang jual duk depan mah sewa aku. Nama dia Pak Sudin. Dah 30 tahun jual ni. Memang terasa la santan, pulut dia. Lemak berkrim gitu. Harga 40sen gak sebiji. Nyur ambik di Perak buat inti.






Perubatan tradisional percuma



Semalam saya pi Sg. Petani, dekat jam besar di pekan Sg Petani ada program khidmat masyarakat oleh Haji Harun(saya pun baru kenal semalam la). Dia ni jual ubat-ubatan dari timur tengah sambil tu dia beri rawatan percuma kepada yang sakit lumpuh, sakit macam2 la, segala macam penyakit, saka pun ada.

Semalam ramai yang datang, ada kot dalam 2-300 orang. Saya balik pun dah 1.30pagi, tu pun duk ramai lagi. Macam2 ubat dia jual, madu gurun, tonik arab, krim muka, ubat resdung dll. Harga dalam RM5,RM10 ja. Ubat untuk gigi pun ada.

Depa di Sg.Petani dah 26 malam. Lusa last kot. Sapa2 ada kelapangan pi la tengok, bawak la air penawar kot2 boleh buat penawar untuk apa2 penyakit pun boleh.

Sambil2 duk dengar dia ceramah tu, dia bagi rawatan percuma, minum tonik, resdung, mata, urut pun boleh. Tak rugi la kalau pi, semua tu free. Kalau nak pakai di rumah kena beli la.

Untuk penyakit tertentu kena sediakan barang2 la. Kena tanya depa dulu la. Macam isteri saya kena bagi beras 2 cawan, tu untuk ketumbuhan di kepala. Pas tu halia,sireh, minyak tanak, bawang putih untuk sakit pinggang. Malam ni nak bawak la, kena tinggal sana. Esok beru boleh pi ambik.

Sembuh ke dak tak tau lagi la. Yang penting ikhtiar, yang menyembuhkan Allah juga. Lepas ni depa nak pi Kemunting lak, sapa2 duk sana tunggu la kehadiran mereka. Bawak la ahli keluarga yang sakit tak kira la berapa lama dah sakit. Ada yang dah 15 tahun tak leh jalan. Bawak burung merpati putih. Dia sembelih pastu lumur darah burung merpati kat badan yang lumpuh. Boleh tengok sendiri dia buat kat situ gak. Secara terbuka.

Dengar ceramah dia pun tak mengantuk langsung....banyak petua dia bagi. Elok la pi tengok sendiri yer.

Selasa, 28 Disember 2010

zxr 250 custom



Saya nak tukar ekor zx saya ni jd tajam macam cbr ke R1 ke. x pon macam bmw 2. heheheh ada sapa2 tau...boleh bg tips skit...

Jumaat, 24 Disember 2010

Berapa banyak air kita patut minum dalam sehari?

Fungsi air dalam tubuh kita.

Air menyumbang kepada 60% berat badan kita. Setiap sistem dalam tubuh kita bergantung pada air. Sebagai contoh, air mengeluarkan racun dari organ penting, membawa nutrisi ke sel-sel dan menyediakan persekitaran yang lembap untuk telinga, hidung dan tekak.

Kekurangan air boleh menyebabkan dehidrasi, suatu keadaan yang terjadi apabila tidak mempunyai cukup air dalam tubuh untuk melaksanakan fungsi normal. Bahkan dehidrasi ringan dapat membazirkan tenaga dan membuat kita keletihan.

Setiap hari kita kehilangan air melalui keringat, pernafasan dan buang air kecil dan besar. Bagi tubuh untuk berfungsi dengan baik, kita perlu mengisi bekalan air dengan pengambilan minuman dan makanan yang mengandungi air.

1. Pembuangan air melalui air kencing adalah sekitar 1.5 liter (6.3 cawan) setia hari. Kita kehilangan hampir satu liter tambahan (sekitar 4 cawan) air sehari melalui gerakan bernafas, berpeluh dan usus. Makanan biasanya menyumbangkan 20 peratus dari jumlah keseluruhan pemakanan kita, jadi jika anda mengambil 2 liter air atau minuman lain sehari (sedikit lebih dari 8 cawan) bersama-sama dengan diet normal anda, anda biasanya akan menggantikan cecair anda yang hilang.

2. Pendekatan lain adalah "Peraturan8 x 8 " - minum lapan gelas air sehari (sekitar 1,9 liter). Walaupun pendekatan ini tidak disokong oleh bukti saintifik, banyak orang menggunakannya sebagai panduan berapa banyak air dan cecair lain untuk diminum.

3. Lelaki disarankan untuk mengambil 3 liter (13 gelas) dari jumlah keseluruhan minuman sehari dan perempuan mengambil 2,2 liter (sekitar 9 gelas) dari jumlah keseluruhan minuman dalam sehari.
copy from mayoclinic.com

Khamis, 23 Disember 2010

Tenaga Batin

Kalau lemah tenaga batin la. Kalau tak lemah xpa la. Ni petua untuk yang lemah saja. Boleh cuba petua ni. Diperolehi dari petuamelayu.com. Nak lagi lanjut kena pi laman web tu lah.


1. Kena ada madu lebah asli dan susu unta.
2. Campurkan madu asli dan susu unta tadi.
3. Kacau hingga sebati.
4. Amalkan meminumnya selama beberapa hari.
InsyaAllah.


Selasa, 21 Disember 2010

Awesome sculptures made from everyday trash

http://www.greendiary.com/


One man’s trash is another’s treasure‎. Every now and then, we come across amazing works of art created from trash, which otherwise ends up filling the landfills and polluting our environment.

Read more: http://www.greendiary.com/entry/10-awesome-sculptures-made-from-everyday-trash/#ixzz18jcGCzfJ






Eco-artist and sculptor Bettye Hamblen Turner has made use of trashed stainless steel, carbon steel and recycled auto and motorcycle parts to craft a stunning sculpture known as Paladin.


Read more: http://www.greendiary.com/entry/10-awesome-sculptures-made-from-everyday-trash/#ixzz18jcTEyz4

ROCK KAPAK


CROSSFIRE yg paling aku minat. Album 1 dan 2 ok lagi, masuk album 3 dah x brp best dah.












MAY album HAKIKAT paling aku minat. Aku ada semua lagu dia. Terima kasih pada blogger yang upload lagu depa.


SEARCH memang legenda.

OTAI ROCK RETURNS

2 Kumpulan rock terulung negara kembali menggegarkan persada seni tanah air dengan konsert jelajah mereka. Walaupun aku minat 2 grup ni...tp tak teringin pun nk p tengok konsert. Dengar lagu je dah cukup....relaks. Malas nak berasak dengan org ramai.

Jumaat, 17 Disember 2010

Selasa, 14 Disember 2010

new exhaust fan




Ekzos fan aku yang baru disiapkan. 4 biji fan dari projektor dan power supply komputer. recycle ler.

Rabu, 8 Disember 2010

Empulse - electric bike


Brammo EMPULSE 100mph 100 mile range 100% electric motorcycle! from craig bramscher on Vimeo.

motosikal elektrik modenas...hujung tahun ni

MALAYSIAN FIRST ELECTRIC MOPED MODENAS CTRIC
Citroen Survolt VS Agni Z2 Electric Motorcycle [Video] Citroen Survolt VS Agni Z2 Electric Motorcycle, Who is the Winner?
This electric vehicle fighting at Thruxton Race Circuit at friendly race held. The electric supercar, Citroen Survolt versus the electric superbike Agni Z2, both is electric vehicle that powered with battery. Both of electric vehicle is driven by woman, Vanina Ickx, the Le Mans / Touring Car racer in Citroen Survolt while Jenny Tinmouth, the fastest woman around the Isle of Man TT, in Agni Z2.
Citroen Survolt is powered with twin electric motors with carbon fibre bodied and tubular chasis, This car can produce up to 300 horsepower, from 0 to 100 km/h can reach under 5 seconds, while the top speed is 260 km/h. The power for the engine is supplied by twin 31kw lithium ion batteries that provide power up to an estimated range of 200 km.
The Agni Z2 electric superbike that can run from 0 to 100 km/h just in 3.5 seconds is powered with eighty small battery packs that produce 65 horsepower or 50 kW, the top speed can reach 209 km/h.
“Not a sound from machine to make this race become interesting. Normally, you will know where your opponent is by listening the engine sound. But with all electric vehicles become more quiet,” said Vanina. “I really enjoyed the race, and glad to be part of this unique race,” she said.

copy from www.newcarsinfo.com/

Yamaha R1 electric




Lightning Motors' electric motorcycle is powered by lithium ion batteries only. It goes 0 to 60 mph in around 3 seconds, has a top speed of 100 mph and can go about 100 mile before recharging.

The Lightning Lithium bike is based on Tesla electric sports car, which is powered by thousands of batteries; the bike shown uses just 28 batteries. Each battery has a capacity of 3.2 volts, 90 amp-hours and 6.6 pounds. All these batteries together weigh less than the engine and all the parts that were in the original bike and replaced in this electric conversion.

The Lightning Lithium is a prototype; it cost them about $15,000 to convert and developed by Richard Hatfield, a motorcycle enthusiast and a solar panel importer and Todd Kollin.



copy from hubpages.com

electric superbike

The Bike Of The Future: Vetrix Electric Super Bike

Vetrix Electric Superbike

An ecological superbike? Yes, you’ve heard right. Vectrix Electric Super Bike is the world’s first electric superbike. Designed by Robert Brady and tested on the Vallelunga circuit in Italy, the superbike can reach 200km/h and it was able to run 20 laps without recharging the battery. Beside this, another strenght of the bike is that the exhaust, the fuel system and the engine are missing making the bike very light.

copy from deviceinn.com

My dream....


Mimpi hanya mainan tidor la.....

Isnin, 6 Disember 2010

wachaaaaaa

selamat tahun baru


selamat tahun baru hijrah. semua kalian akan terus dirahmati, dilindungi dan diberkati.

naik tangga ka escallator

buaian automatik

buaian auto yang saya buat guna solenoid (central lock kereta) ngn litar flasher. sorry video senget.







Buaian ini dihasilkan menggunakan litar seperti di atas. Transistor boleh guna transistor selain 2n3904. seperti bc547, s9013 pon boleh try. hujung sekali tu ialah solenoid central lock keta, kena ikat dengan tali pada bahgian bawah spring seperti dalam video supaya tarikan itu dapat menggerakkan buaian seperti dikehendaki. Boleh la cuba. Kalau ada apa musykil boleh komen je kat sini. TQ.

Light Flasher

Flasher


Relay


rubik

ni rubik percuma dapat masa beli nutrigen kat anak. nak solvekan sy search internet. dah berjaya. kalau anda nak cuba pi ke web ni http://www.chessandpoker.com/rubiks-cube-solution.html




kaedah yang betul dan berkesan gam kasut

kasut koyak kalau nak gam, ada caranya. kalau x betul x lekat kuat. ni nak bgtau la cara betul. sy dah cuba. mak aiiii terkejut. kuat gile, macam baru.


sapu gam kat tempat koyak nipis2 je. x pyh sampai berair. sapu 22 belah, tunggu sampai kering. pastu lekat la, ketuk skit ngan hammer ka kayu ka, macam tukang kasut duk buat 2. tak caya try la.

kaedah ni boleh dipraktikkan kat carpet la....apa2 benda pun guna kaedah ni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...